Izrael: Kik és kiket figyeltek a Pegazussal?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Calcalist, a Ynet testvérlapjának hétfői jelentése szerint az izraeli rendőrség bírósági végzés nélkül az NSO Pegasus kémprogramját használta számos közéleti személy telefonjának feltörésére, beleértve a tüntetések vezetőit, újságírókat, kormányzati alkalmazottakat és Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök munkatársait.

Netanjahu kampányüzemmódban

A hétfőn közzétett új jelentés – írja az ujkelet.live – a következő személyekkel egészítette ki a listát, akiket a rendőrség állítólagosan célba vett:

– Avner Netanjahu, Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető kisebbik fia valamint Topaz Luk és Jonatán Urich Netanjahu média tanácsadói
– Rami Levy, az azonos nevű izraeli szupermarketlánc alapítója
– A Pénzügyminisztérium volt főigazgatója Keren Turner Ejál és Sáj Babad- Topaz Luk és Jonatán Urich, Netanjahu média tanácsadói
– Emi Palmor, az Igazságügyi Minisztérium volt főigazgatója
– A „rokkantak párducokká válnak” tiltakozás vezetői
– A rendőri brutalitás elleni etióp tüntetés vezetői
– Jáir Katz, az Israel Aerospace Industries (IAI) dolgozói szakszervezetének elnöke
– Aviram Elad, a 13-as csatorna vezérigazgatója
– Ilán Jesua, a Walla hírportál volt vezérigazgatója
– Sztella Handler, a Bezeq volt vezérigazgatója
– Avi Berger, a Kommunikációs Minisztérium korábbi főigazgatója
– Dudu Mizrahi, A Bezeq vezérigazgatója
– Irisz Elovitch, Saul felesége, aki a múltban a Bezeq tulajdonosa volt
– Shlomo Filber, a Kommunikációs Minisztérium korábbi főigazgatója
– Jorám Simon, a Mivaszeret Tzion tanács vezetője
– Miriam Feirberg, Netánja polgármestere
– Jákov Peretz, Kirját Ata polgármestere
– Moti Szaszon, Holon polgármestere

A jelentés szerint a rendőrség elemzői a telefonokról szerzett adatok között turkáltak, és le is hallgatták. Az információt ezután anélkül adták át, hogy megemlítették volna az információ forrását, általában ,,egyszeri forrásként” vagy ,,járulékos információként” magyarázták. A technológiát hírszerzésre használták, nem pedig bizonyítékok gyűjtésére.

A listán egy sor olyan személy is szerepelt, akik ma szorosan kötődnek Netanjahu folyamatban lévő büntetőperéhez a 4000-es sz. Bezeq-Walla ügyben, és néhányukról korábban már beszámoltak: Slomo Filber koronatanú; Irisz Elovitch, aki férjével, Saullal mindketten vádlottak a perben; Dudu Mizrachi és Sztella Hendler; Aviram Elad és Ilán Jesua.

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető és az Elovitch-pár védőügyvédei megpróbálják leállítani a tárgyalásokat a ma reggel folytatódó perben, a jelentésekre hivatkozva, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Hétfőn reggel Eli Levy, az izraeli rendőrség szóvivője azt mondta a Kan-nak, hogy a rendőrség „nem reagál semmilyen jelentésre”. Azt mondta, hogy mióta a hír először megjelent, nyitottak a ,,teljes, átlátható vizsgálatra”. Levy azt állította, hogy eddig „nem találtak hibát a rendőrség munkájában. Minden törvényesen, aláírt bírósági végzéssel történt.”

(…)

Januárban a Calcalist napilap közzétett egy több részes jelentést, amely azt állítja, hogy a rendőrség 2013 óta bírósági engedély nélkül használta a Pegasus kémprogramot izraeliek ellen, és a célpontok listáján a Netanjahu ellenes tüntetők, politikusok és mások is szerepelnek.

Ez volt az első jele annak, hogy a kémprogramot izraeli állampolgárok ellen használták.

Csak néhány magas rangú tisztviselő vett részt a kémprogram használatában, és bevetését kizárólag rendőrségi nyomozók határozták meg. A megfigyelést a SIGINT néven ismert kiberosztály különleges műveleti csoportja végezte, amelynek műveletei teljes egészében titkosak.

A Pegasus lehetővé teszi operátorai számára, hogy távolról hozzáférjenek a szoftverrel fertőzött mobiltelefonokhoz. A titkosszolgálatoknak és a bűnüldöző szerveknek világszerte értékesített kémprogram az Android és iPhone operációs rendszerek biztonsági réseit használja ki, hogy hozzáférjen az eszköz tartalmához – az üzenetektől a fényképekig. A program lehetővé teszi a telefon kamerájának és mikrofonjának távoli aktiválását is, a célpont tudta nélkül.

A jelentés azt sugallta, hogy a rendőrség ezt úgy úszta meg, hogy hírszerzési információként csomagolta a mobiltelefonok illegális feltörése során gyűjtött bizonyítékokat, de a forrás felfedése nélkül.

A technológiát azonban nemcsak a rendőrség használta, hanem olyan szervek is, mint az izraeli trösztellenes hatóság, sőt az adóhatóság is. A rendőrség állítólag egy speciális mechanizmust hozott létre, hogy elrejtse a rendszer használatát: egy speciális összekötő továbbítja a kéréseket a rendőrség felső vezetésének, akik azután engedélyezik annak nyomozási célú felhasználását izraeli állampolgárok ellen. A rendőrség kiberegysége ezt követően beveti, és a kapott anyagot az összekötőn keresztül továbbítja a kérelmet benyújtó egységnek.

A jelentés szerint a rendőrség 2013-2015 óta kiskapuként használja a mobiltelefonos hackelési technológiát, mivel az adott technológiát nem tárgyalta a korábbi törvény, amely a technológia létezése előtt született.

(…)

Az izraeli törvények értelmében a Sabak jogosult ilyen típusú mobiltelefon-hackelést végrehajtására, hogy megakadályozza a palesztinok, izraeli-arabok vagy izraeli-zsidók potenciális terrortámadásait, és bírósági végzés nélkül mindaddig, amíg a Sabak vagy a főügyész hivatalának különböző vezető tisztviselői jóváhagyják.

Az izraeli rendőrség a megdöbbentő jelentést követően közölte, hogy a szoftvert mindig a törvényeknek megfelelően használták.

Kedden a távozó Avichai Mendelblit főügyész bejelentette egy vizsgálócsoport kinevezését azon jelentések kivizsgálására, hogy rendvédelmi szervek aktivistákat és más izraelieket céloztak meg az NSO Pegasus szoftverével. Az izraeli rendőrség később beismerte, hogy visszaéltek a kémprogrammal.

Teljes cikk

[popup][/popup]