„Ki akarták nyomni a szememet”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Times of Israel hasábjain három washingtoni rendőr osztotta meg a Capitolium ostromának óráiban átélt szörnyű élményeket.

‘I Would Have Done That For Free’: DC Officer on Being Crushed Against Door During Capitol Riot

D.C. Police Officer Daniel Hodges’ bravery has gone viral with a video of him being crushed against a door during the U.S. Capitol riot. Hodges recalls how h…

Mike Fanone a fővárosi rendőrség tisztje, aki az elszenvedett ütlegek nyomán könnyebb szívrohamot kapott, jelenleg lábadozik: „Teljes volt a káosz. Brutális, középkori vadságú küzdelem bontakozott ki.” „Kéksávos zászlóval ütlegeltek.(Ez általában a rendőrség párti tüntetők zászlója.) Letépték a jelvényemet, a rádiómat, lőszertáramat az övemről. El akarták venni a fegyveremet, miközben azt ordították: ’Saját fegyverével öld meg!’ Ezen a ponton arra gondoltam, vajon hogyan élem túl ezt az egészet. Arra is gondoltam, hogy a fegyveremet használom, de a tömeg úgyis legyűrt volna, és akkor megöltek volna. „Azután azt gondoltam, hátha segít, ha emberségükre hivatkozom, és kiabálni kezdtem, hogy gyerekeim vannak. És ez hatott.” A tüntetők közül páran megvédték, és végül a rendőrök kiszabadították. A segítőknek odakiáltotta: „Kösz a segítséget, de miért jöttetek ide b…meg?”

Daniel Hodges rendőr arról a videóról lett ismert, amelyen látszik, hogy rászorítanak egy ajtót. „Árulóknak neveztek bennünket, az eskünket emlegették, majd megindult az ökölpárbaj és megpróbálták elvenni a szerelésünket. Lökdösődés, ütésváltás, rúgások.”

Forrás: Youtube screenshot

„A folyosóra vezető ajtót szorították rám, a karom beszorult, és csak a testemmel védekezhettem. Egyikük ki akarta nyomni a szemem, a másik elvette a gumibotomat, és azzal ütött. Gázmaszkomat is letépték, a könnygáz teljesen tehetetlenné tett.”

„Aznap háromszor is gondoltam arra: ez itt a vég” – mondta Hodges. Végül a rendőrök – köztük Fanone, még saját megpróbáltatásait megelőzően – kiszabadították.

Christina Laury rendőr: „medvék féken tartására való spray-vel fújtak le bennünket, ami teljesen elvette a látásunkat. Az elől álló rendőrök hátramentek, vízzel próbálták meg lemosni az arcukról. Majd visszatértek a frontvonalba, hogy visszatartsák a betörni készülőket, akik fémrudakkal hadonásztak, nyomakodtak és lökdösődtek.

‘I Suffered a Heart Attack’: DC Officers Describe Defending the Capitol on the Front Line

D.C. Police Officer Mike Fanone and Officer Christina Laury describe how they confronted pro-Trump rioters at the U.S. Capitol. Fanone is currently recoverin…

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke pénteken azt nyilatkozta, hogy Russel Honore tábornok – aki annak idején a Katrina hurrikánt követő intézkedéseket koordinálta – fogja a zavargásokról szóló jelentést véleményezni. Különböző minisztériumok – így a Belbiztonsági, Igazságügyi és Védelmi Minisztérium is – belső vizsgálatot rendelt el a január 6-i erőszakos cselekmények nyomán. Azt kell kideríteniük, hogy milyen információk voltak elérhetők a zavargások előtt a bűnüldöző szerveken belül, és azok hogyan reagáltak.

A rendfenntartókat számos kritika érte azért, hogy a Trumpot támogató tömeg képes volt viszonylag könnyen behatolni a Capitolium épületébe, és órákon keresztül tartó káoszt előidézni, míg végül megfékezték őket.

Legfontosabb kérdés az, volt-e olyan információ birtokában az FBI, amit nem osztott meg partnereivel, és miért tartott olyan sokáig, amíg a Pentagon mozgósította a Nemzeti Gárdát. Pelosi elmondta, hogy a Kongresszus nem zár ki egy 9/11 stílusú vizsgálatot a Capitolium ostromáról, amit sokan lázadásnak minősítettek, és amely szerdán a Trump elnök elleni második impeachment-hez vezetett.

A Kongresszus maroknyi konzervatív republikánus képviselőjének is kapcsolata lehetett a keményvonalas aktivistákkal, akik segítették és ösztönözték a bűncselekményt. „Ellenük akár bűnvádi eljárás is indítható” – nyilatkozta Pelosi.

A zavargásokban négyen vesztették életüket, köztük Brian Sicknick rendőr, akit tűzoltó készülékkel vágtak fejbe.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Capitolium ostroma, rendőrség, Washington

[popup][/popup]