Két spanyol miniszternő is “népirtással” vádolta Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael külügyminisztere, Israel Katz egy rövid videót tett közzé az X-en, melyben ez olvasható: “Hamas: Gracias España”. Vagyis a Hamasz köszönetet mond – miután Spanyolország kijelentette, hogy elismeri a palesztin államot.

Spanyolország külügyminisztere elítélte az izraeli kollégája által közzétett videót, amelyben azt sugallta, hogy a Hamász hálás lenne Spanyolországnak, “botrányosnak és visszataszítónak” nevezve azt, miközben a két ország között a gázai háború miatt egyre jobban elmérgesedik a vita.

Spanyolország a múlt héten jelentette be, hogy elismeri Palesztinát államként, és az elmúlt napokban két spanyol kormányminiszter népirtásról beszélt Gázában.

Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz által vasárnap az X közösségi médiaplatformon közzétett rövid videó szerint “Hamas: Gracias España” (Hamász: Köszönjük Spanyolország).

“Nem fogunk provokációkba bocsátkozni. A videó botrányos és visszataszító” – mondta Jose Manuel Albares spanyol külügyminiszter egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

“Botrányos, mert az egész világ tudja, beleértve izraeli kollégámat is, hogy Spanyolország az első pillanattól kezdve elítélte a Hamász akcióit. És felháborító a spanyol kultúra egyik ilyen szimbólumának használata miatt”.

Margarita Robles és Yolanda Diaz

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy a gázai konfliktus “valódi népirtás”, megismételve Yolanda Diaz spanyol miniszterelnök-helyettes megjegyzését, aki a múlt héten szintén népirtásnak nevezte a konfliktust.

Izrael határozottan visszautasította a Nemzetközi Bíróságon Dél-Afrika által ellene felhozott vádakat, miszerint népirtást követ el a palesztinok ellen, és azzal érvelt, hogy önvédelemből és a Hamász elleni harcban cselekszik.

A madridi izraeli nagykövetség szombaton az X-en közzétett nyilatkozatában reagált Robles megjegyzéseire.

“Sajnáljuk, hogy… Robles támogatta a Hamász terrorszervezet hamis és alaptalan vádjait. Izrael a nemzetközi joggal összhangban harcol Gázában a Hamász elleni háborúban, amelyet nem kezdett el és nem is akart, és amely a tavaly október 7-én elkövetett példátlan mészárlás következménye”.

Haaretz

[popup][/popup]