Két izraeli spray a Covid fertőzés megelőzésére

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Egy orrspay-t most fejlesztenek, egy felületeket fertőtlenítő spray pedig már a piacon van.

Köztudott, hogy amíg a koronavírus elleni vakcina nem elérhető, a védekezésnek nincs más módja, mint az arcmaszk viselése, a távolságtartás és a gyakori kézmosás.

Ezen próbál változtatni a BioChange izraeli cég által jelenleg fejlesztett Bio-Wall orrspray, amely az orr nyálkahártyáján, a torokban és a szájüregben blokkolja a vírust. A nyálkahártyára permetezve megakadályozza, hogy a kórokozó – pl. a Covid-19 vírus – a szövetekbe hatoljon. A vírust a fertőzés kezdeti fázisában semlegesíti, amikor a test felületére ér.

A vállalat fő tevékenysége jelenleg a CellFoam, bio-adhézív 3D habszerkezet előállítása a regeneráló gyógyászat és szövettechnika céljaira; ez már elérhető az állat-egészségügyi piacon.

Az orrspray gyógyszermentes változatát 6–8 hónapon keresztül tesztelik; ha beválik, gyógyászati eszközként forgalmazzák majd 2021 harmadik negyedévétől.

*

A Nufar Natural Products a Corona Beach Spray-t izraeli gyógyszertárakban és online forgalmazza. A cég vezetője, Israel Solodoch vezérigazgató az ISRAEL21c csatornának nyilatkozva a terméket gyorsan száradó illatosított fertőtlenítő spray-ként mutatta be.

A Corona Beach Spray 70%-os alkohol tartalmú, és magasabb koncentrációjú, mint a gél formájú alkohol, ezért hatékonyabban fertőtlenít. A benne lévő jojoba olaj gátolja a kéz kiszáradását, az eukaliptusz aromás olaj pedig fertőtlenítő hatású. Az oldat felületeket fertőtlenít a telefonoktól a pénzérméken keresztül a lift nyomógombokig, és a maszkok külső oldalán is alkalmazható. Kézmosásnál a vizet és szappant helyettesítheti. A levegőbe is fújható, ha valaki a környezetben köhög vagy tüsszög.

israel21c.org

Címkék:Covid 19, fertőtlenítő, orrpsray

[popup][/popup]