Két izraeli app, ami megkönnyíti az életünket

Írta: Farkas Szilárd Ferenc - Rovat: Külpolitika, Politika, Technika - tudomány

Izrael a moblitelefonos applikációk terén (is) nagyhatalom. Alábbi kettőt mutatunk be közülük: az egyik ígéretes kezdet, a másik már világsiker.

SpareEat – együnk olcsón és óvjuk a környezetet

Az Európai Unióban 88 millió tonna élelmiszer hulladék keletkezik évente, amely egy főre számolva 173 kg. A világ számos pontján éheznek az emberek, közben a városi ember háztartása számára jelentős problémát okoz az ételek tárolása és hasznosítása. A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) elnöke szerint a kenyérfélék 24 százalékát, a készételek 18 százalékát, a tejtermékek 17 százalékát dobjuk a szemétbe.

Az Egyesült Királyságban 13 milliárd font értékű élelmiszer landol a kukában, az Egyesült Államokban 52 millió tonna megvásárolt élelmiszer. Izraelben az élelmiszerek 33%-a kerül a hulladékok közé. Ez az amit az IT nagyhatalom Izrael néhány applikáció fejlesztője megunt és hozzálátott a probléma megoldásához.

Az új alkalmazás lehetővé teszi felhasználói számára, hogy egy adott napon felvásárolják az éttermek, pékségek, kávézók feleslegessé vált, eladatlan ételeit. Így a felhasználók olcsóbban vásárolhatnak friss élelmiszert, ugyanakkor és az élelmiszer pazarlás is csökken. Az alkalmazás képes arra, hogy azonosítsa a felhasználás helyszínét, így a közelben található összes étterem, kávézó, szupermarket, pékség, szálloda amelyik részt vállal az élelmiszer-pazarlás elleni fellépésben, látható lesz a felhasználó számára. Ki tudja választani az ételt, amit vásárolni szeretne, ezt megteheti közvetlenül az applikáción keresztül, elmehet az ételért majd hazatérhet, miközben jelentős mennyiségű pénzt takarított meg.

A SpareEat felhasználóit motiválja a hit, hogy egy ideális világban az összes megtermelt élelmiszert elfogyasztják. Ahhoz, hogy egy jobb világot hozzunk létre, az élelmiszer-pazarlás elleni közösségi fellépés elengedhetetlen a SpareEat alkotói szerint.

***

Moovit – utazzunk gyorsan, kerüljük a dugókat

Izraelben 2012-ben alapította a Moovit-ot (eredeti neve Tranzmate) Nir Erez, Roy Bick, Yaron Evlon. Az alkalmazás nagyon sokat segített abban, hogy a világ különböző pontjain fellendült a közösségi közlekedés. Mivel az alkalmazás valós idejű adatokkal dolgozik, nem csak a tömegközlekedési lehetőségeket képes bemutatni.

Megmutatja azt is, hogy ha valamilyen probléma, fennakadás, hiba történt a tömegközlekedésben. Ha valahol dugó alakult ki, ha a metró megállt, ha a villamosvezeték leszakadt, azt mint látjuk az alkalmazásban. A Waze alkalmazásához hasonló módon a felhasználók is megoszthatják egymással ezeket az információkat.

A Moovit valós idejű utazásszervező alkalmazás, amely tartalmazza a tömegközlekedési hálózatokat, GPS navigációt, beleérve a buszokat, kompokat, gyorsvasutakat, megosztott kerékpárokat, autókat, motorkerékpárokat. A felhasználók egy élő térképhez férnek hozzá, megkereshetik a közelben található megállókat, állomásokat. Valós idejű adatok alapján tervezhetik meg utazásukat, választhatnak a különböző utazási lehetőségek közül.

A https://moovitapp.com/ felhasználóinak száma 2017-ben érte el a 100 milliót. A szolgáltatást, a világ 78 országában és 1500 városában lehet igénybe venni. 2019 augusztusában a felhasználók száma több mint ötszörösére növekedett. A Moovit jelenleg több mint 625 millió felhasználóval büszkélkedhet a világ 94 országában és 3000 városában, 45 különböző nyelven érhető el.

Címkék:izraeli app, moovit, speareat

[popup][/popup]