„Kell egy Magyar Gárda, amiben ott vannak a zsidók, a cigányok és a baloldaliak is”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Telex.hu összeszedett Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelöltségre pályázó politikus, hódmezővásárhelyi polgármester markáns kijelentéseiből egy csokorra valót. Ezekből kiragadtuk egyes kisebbségeket érintő megnyilatkozásait.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzék egyik miniszterelnök-jelölt kandidánsa (Fotó: Wikimedia Commons)

Fidesz elleni népfrontpolitikáját ekként összegezte:

 „A Jobbikba kellenek zsidók és cigányok is, de radikálisnak kell lenni, mert igenis, a tisztességes és becsületes magyarságért ki kell állni valakinek, igenis kell egy Magyar Gárda, amiben ott vannak a zsidók, a cigányok és a baloldaliak is.”

*

Egy másik kisebbségi csoporttal kapcsolatban Márki-Zay már egy évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy „a Fideszben van a legtöbb meleg”: Idén hozzátette:

„Az aggaszt, hogy egy olyan miniszterelnök, akinek adott esetben lehet, hogy az egyik gyereke homoszexuális, hogyan lehet annyira erkölcstelen, gonosz és embertelen, hogy melegek ellen folytat gyűlöletkampányt. Vajon milyen mesekönyvet olvasott Orbán Viktor Orbán Gáspárnak?”

Később kiegészítette:

„Anonim módon elmondhatom, hogy az egyik legfontosabb és leghomofóbabb kereszténydemokrata politikus meleg. Anonim módon elmondhatom. Ha majd ő kiáll vele és elmondja, vagy ha majd lebukik, mint Szájer József, akkor mindenki más is tudni fogja. Addig csak én mondom neked, anomim módon.”

Mindezzel Márki-Zay, mint mondta: nem homofób kampányt folytat, hanem a meleg közösséget szeretné megvédeni.

*

A gyerekekkel, mint sajátos kisebbséggel kapcsolatban többek között ezt mondta:

Tehát nekem az mindig fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak. Ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem. Persze ahogy a gyerekek nőnek, ez teljesen kikopik.

Magyarázatként hozzátette:

„Fenntartom ugyanis, hogy senki nem lett amiatt traumatizált felnőtt, mert az édesanyja ráütött egyet a fenekére, amiért kiszaladt egy autó elé az útra, a kistestvérét püföli a játszótéren, vagy vendégségben eltörte a házigazda kedvenc vázáját. Ezzel szemben az teljes mértékben elfogadhatatlan számomra, ha valaki az indulatait a gyermekén tölti ki, gyermekét bántalmazza, neki szenvedést okoz.”

*

Márki-Zay Rasszizmussal kapcsolatos álláspontját a 444.hu idézi fel:

Juhász Péter azt kérdezte tőle egy ponton, hogy miniszterelnökként mit tenne a rasszizmus ellen, mire Márki-Zay azt mondta:

“Szeretet. Szeretet. Nincs más.”

Juhász visszakérdezésére – “Mindenkit? A rasszistákat is ugyanígy szeretjük?” – pedig ezt replikázta:

“Óhatatlan, hisz a rasszisták is magyar emberek.”

[popup][/popup]