Kegyelem Budaházy Györgynek a pápalátogatás alkalmából

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet” – írja közleményében a Sándor-palota. A bejelentés szerint Novák Katalin köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.

Budaházy György a tárgyaláson (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az államfő döntése azt jelenti, hogy szabadul a börtönből az idén március elején a Hunnia-perben jogerősen 6 év fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György és a többi, jogerősen elítélt vádlott-társa is.

Budaházy György lóháton hagyta el a börtönt.

A köztársasági elnök hivatalának rövid közleményéből amúgy nem derül ki, hogy a kegyelmezés gesztusával a március 9-i jogerős ítélet után miért várt több mint 6 hetet Novák Katalin, illetve vajon mi köze lehet elhatározásának Ferenc pápa látogatásához.

Annyi biztos, hogy Budaházy ügye nemrég még a kormányzati körökben kedvelt Böjte atyát is tettekre sarkallta. A hvg.hu is írt róla, hogy a szerzetes gyerekekkel imádkozott „Budaházy bácsiért”, aki börtönben ül, ráadásul – mint Böjtétől megtudhattuk – ártatlanul.

*

Baloldali szervezetek elítélték a lépést.

Az MSZP közleményében arra kéri Novák Katalint, hogy haladéktalanul tisztázza:

1) Miért, kinek a nyomására adott kegyelmet Budaházy Györgynek és több társának?

2) Milyen biztosítékot kapott arra, hogy Budaházy György és társai nem folytatják ott, ahol abbahagyták és nem követnek el újabb terrorcselekményeket?

3) Miből gondolja, hogy azután, hogy megkegyelmezett egy terroristának, aki baloldali politikusokkal és rendőrökkel szemben erőszakos és terrorcselekményeket követett el, képes lesz kifejezni a nemzet egységét és biztosítani a magyar állam demokratikus működését?

A Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője, Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: “hűséges fideszes pártkatonaként, Orbán Viktor parancsára” adott elnöki kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök a terrorizmusért jogerősen elítélt Budaházy Györgynek és “bandájának”.

Ezzel “Orbán Viktor olyan közveszélyes, szélsőjobboldali terroristákat szabadított rá újra Magyarországra”, akik rálőttek és Molotov-koktélokat dobtak baloldali politikusok házaira, szórakozóhelyekre, továbbá embereket vertek össze a nyílt utcán – mondta a képviselő.
Hozzátette, Budaházy György és a “többi elítélt terrorista szabadon engedésével Orbán Viktor újra politikai erőszakot zúdít Magyarországra utcáira”.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) „mélyen elítélte, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a több éves fegyházra ítélt szélsőjobboldali terroristának, Budaházy Györgynek.

Ferenc pápa látogatására hivatkozva különösen cinikus dolog ez, hiszen a békességet képviselő pápához lesz köthető a szélsőjobb fasisztoid erőszakos cselekedeteinek bátorítása. ami eltereli a jó érzésű emberek figyelmét Ferenc pápa megfontolandó gondolataitól.

Budaházyék számára az elnök asszony üzenete egyértelmű: nyugodtak lehetnek, ezután bátrabban folytathatják terrorista tetteiket, azoknak a mai kurzusban nem lesz következménye.”

Szombat / MTI / Propeller / Hvg

[popup][/popup]