Kanadai középiskolások kórusa: „A zsidók a mi kutyáink”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az arab nyelvű rendezvényen jelen volt a torontói Palesztin Ház vezetője is.

Múlt szombaton mintegy 100 tüntető gyűlt össze a kanadai Torontótól nyugatra eső Mississauga főterén, tiltakozásul Izrael azon szándéka ellen, hogy a zöld határtól keletre eső településekre kiterjessze szuverenitását. A Jerusalem Center for Public Affairs birtokába jutott és közzé tett videón a résztvevők arab nyelven skandálják: „Palesztina a mi országunk, a zsidók pedig a kutyáink!” A filmen a tüntetők ígéretet tesznek arra, hogy „feláldozzák lelküket és vérüket Palesztináért” és kinyilvánítják: „mártírok milliói vonulnak Jeruzsálembe”.

A B’nai Brith Canada gyűlöletbeszéd bűncselekmény ügyében tett feljelentést a Peel Regional Police-nál. Előzetesen ellenőrizték a fordítást. Az iszlám kultúrában a kutyát tisztátalan állatnak tartják és megvetik.

A B’nai B’rith kiderítette, hogy az összejövetel szervezői és a tüntetők közül sokan középiskolás diákok voltak. Az egyik szervezőt ismerik, de nevét nem hozták nyilvánosságra, mert kiskorú.

Michael Mostyn, a B’nai Brith Canada főigazgatója kijelentette, hogy „az antiszemitizmus hirdetése az ország közterein teljesen elfogadhatatlan”, valamint „Az izraeli politika helytelenítése nem jogosít föl arra, hogy a zsidókat sértegessék, és az ellenük való erőszakra bujtogassanak”.

Mississauga főtere nem első alkalommal volt hasonló rendezvény színhelye. 2017-ben palesztin tüntetők skandálták itt: „Zsidók, emlékezzetek Hajbarra! Mohamed serege visszatér!” – utalva ezzel a moszlim sereg hetedik század-beli véres leszámolására a zsidókkal. Az incidenst követően nem történt vádemelés. Amin El-Maoued a Palestine House-Toronto vezetője akkor, és most is ott volt a rendezvényen.

A Peel Regional Police április végi jelentése szerint a gyűlölet bűncselekmények túlnyomó része az elmúlt két évben a zsidók ellen irányult, bár egy 2013-as összeírás szerint a lakosság mindössze 0.22%-át alkotják.

A B’nai Brith Canada cikke nyomán Bassa László

Címkék:antiszemita kórus, palesztin tüntetés

[popup][/popup]