Kanada: 5 millió dollár kormánytámogatás a zsidó intézmények biztonságára

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Justin Trudeau miniszterelnök tett erről  bejelentést egy antiszemitizmus elleni nemzeti online „csúcskonferencia” alkalmával. Része ez annak a kormányzati biztonsági infrastruktúra programnak, aminek célja a különösen veszélyeztetett kisebbségek védelme.

Justin Trudeau

A B’nai Brith Canada szerint Kanadában 2600 antiszemita incidensre került sor 2020-ban; számuk az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt. A szervezet értékelése szerint az incidensek 44%-át a COVID-19 pandémia váltotta ki. „Az elmúlt hónapok gyűlölet-bűncselekmény hulláma nem csupán aggasztó, de elfogadhatatlan is” – jelentette ki a miniszterelnök.

A konferencia társelnökei Bardish Chagger sokszínűségi és befogadási miniszter és Irwin Cotler korábbi igazságügyi miniszter voltak. A résztvevők között kormányzati hivatalnokok mellett zsidó érdekvédelmi szervezetek, a fekete közösség, rendvédelmi szervek képviselői, valamint tanárok és diákok voltak.

Annamie Paul, a kanadai zöld párt fekete-zsidó vezetője elmondta, hogy Izraelt támogató álláspontja nyomán az antiszemita gyűlölethullám zúdult rá.

Trudeau megjegyezte, hogy a kormányzati lépések azzal kezdődtek, hogy a gyűlölet elleni küzdelem jegyében elfogadták az IHRA antiszemitizmus definícióját és Cotlert kinevezték a Holocaust-oktatás biztosává.

Cotler ezt nyilatkozta: „A mostani találkozó csak a kezdet, folytatásra vár. Akciótervet kell kidolgozni, amelyet viták során kell kialakítani.”

Csütörtökön hasonló csúcskonferenciát tartanak az iszlamofóbiáról.

JTA – Bassa László

Címkék:Justin Trudeau, Kanada

[popup][/popup]