Kamala Harris és az amerikai zsidók

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Nem sok szó esik Magyarországon az 54 éves kaliforniai szenátorról, Kamala Harrisról, aki az utóbbi hetekben jelentős támogatókat szerzett és egyre komolyabb versenyben van a párt elnökjelöltségéért.

A Touro Zsinagógát 1763-ban építették Newport városában, Rhode Island államában. Ez volt az első zsidó közösség az Egyesült Államokban. Óvatos becslések szerint ma 5 millió fölött van a zsidó származású polgárok száma az USA-bak és többségük nem tagja zsinagógának, de a zsidó kulturát, a közösséghez való tartozást fontosnak tartja.

Az amerikai zsidók hagyományosan a demokrata pártot támogatják és jelöltjeikre szavaznak. Például a második világháború alatt, az 1944-es elnökválasztáson több mint 90%-uk a demokrata Rooseveltet támogatta. Ez volt a csúcs.

Húsz évvel később, 1964-ben is 90% körüli volt az arány, akkor a demokrata Lyndon Johnson javára, pedig ellenfele, a republikánus Barry Goldwater zsidó gyökerekkel is rendelkezett. Azóta valamelyest csökkent a demokraták támogatottsága, de az ma is 70% fölött van.

Ha a statisztikai adatokat nézzük, az utolsó 20 évben minden választáson 70-80%-os arányban támogatták az amerikai zsidó szavazók a demokratákat. Hillary Clinton a zsidó szavazatok 71%-át kapta meg, és közvéleménykutatások szerint Trumpnak sem sikerült fordítani az arányon, a zsidó származású szavazók nem hagyták ott a demokrata pártot, nem szavaznak át a republikánusokra.

Valószínű, ha ma rendeznék az elnökválasztást a demokraták több szavazatot kapnának, de az amerikai elektori rendszer furcsaságai miatt Trump jó eséllyel rajtol. Ha sikerül megnyernie az un. „hinta államokat”, újrázhat, elnök maradhat még akkor is, ha milliókkal kevesebb szavazatot kapna demokrata ellenfelénél.

Trump demokrata ellenfelei már készülődnek. A 77 éves Bernie Sanders, a 76 éves Joe Biden és a 70 éves Elizabeth Warren alkotják a vezető hármast. De sokan, köztük én is, vélik úgy, hogy ezek az idős politikusok nem fogják megkapni a jelölő kongresszus bizalmát. Fiatalabb, dinamikusabb jelöltre vágyik a párt derékhada.

Nem sok szó esik Magyarországon az 54 éves kaliforniai szenátorról, Kamala Harrisról, aki az utóbbi hetekben jelentős támogatókat szerzett és egyre komolyabb versenyben van a párt elnökjelöltségéért. Azért is fontos Harrist megemlíteni, mert Izraellel kapcsolatos megnyilatkozásai ellentétben állnak Bernie Sanders vagy éppen Elizabeth Warren álláspontjaival.

Harris szülei bevándorlók. Édesanyja indiai tamil míg édesapja feketebőrű jamaikai, a Stanford Egyetem professzora. Kamala ügyvédi oklevelet szerzett és San Francisco város ügyésze volt, 2010-ben már Kalifornia állam főügyésze, ami a hatalmas állam igazságügy miniszteri posztjának felel meg. 2016 óta szenátor Washingtonban.

Briliáns, agressziv és kemény büntető jogásznak tartják, élvezi a demokraták vezetőjének, Nancy Pelosinak a bizalmát, és a demokraták nagyasszonya, Dianne Feinstein is támogatja. Kamala férje zsidó származású neves ügyvéd, Douglas Emhoff. Kamala ugyan nem tért át a zsidó hitre, de többször járt Izraelben és pozitívan nyilatkozott élményeiről.

Harrist melegen fogadta az AIPAC, a legnagyobb pro-izraeli amerikai lobbi szervezet is, nemcsak meghívták, de megtapsolták a beszédét. Szoros kapcsolatokat ápol a jobboldali izraeli vezetéssel is, baráti a viszonya Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

Félreértés ne essék, Harris Trump kérlelhetetlen ellenfele. Ugyanakkor azokat a támadásokat, melyek szerint Izrael nem jogállam, vagy, hogy ott a demokrácia veszélyben van, határozottan elutasította. Nem támogatja a BDS mozgalmat sem, ugyanakkor kritizálta Trumpot az iráni atomszerződés felmondása miatt.

Többször összeütközésbe került Bernie Sanders-szel egészségpolitikai ügyekben és erősen kritizálta Joe Bident rasszista ízű kijelentései miatt. Bernie viszontag azzal vádolta Kamalát, hogy „úgy beszél, mint a republikánusok”.

Minderről azért is fontos írni, mert a magyar és a nemzetközi sajtó mostanában rengeteget foglalkozik két újonc demokrata képviselővel, a 37 éves Ilhan Omarral és a 43 éves Rashida Tlaibbal. A 435 tagú amerikai képviselőházban jelenleg 235 demokrata ül, és Omar és Tlaib nem képviselik az amerikai demokrata párt főirányát. A két újonc képviselő nézetei messze állnak Kamala Harristól, vagy éppen a párt olyan „nehézsúlyú” vezetőjétől, mint Chuck Schumer.

Kamala Harris és férje, Douglas Emhoff

Kamala jogi képességeiről nemrég az amerikai közvélemény is meggyőződhetett. Brett Kavanaugh főbírójelölt szenátusi meghallgatásán keresztkérdéseivel nemcsak zavarba hozta, de majdhogynem megbénította a jelöltet. Jogi tudását még a republikánusok is elismerték.

Az amerikai zsidó szavazók számára Kamala Harris lehet az a jelölt, akit mind a liberális demokraták, mind a jobboldali, Netanjahu vonalat támogatók el tudnak fogadni.

Az utóbbi hetekben Harris jelentősen növelni tudta népszerűségét és várható, hogy az elkövetkező hónapokban a demokraták radikális, szocialista szárnya fokozni fogja támadásait ellene. De engem nem lepne meg ha 2020 júliusában Milwaukee-ban a demokraták Kamalának adnak bizalmat, és így ő lehetne Trump kihívója az elnökválasztáson.

 

Címkék:Demokrata párt, Kamala harris, szenátor

[popup][/popup]