Kalifornia zsidó csirkefarmjai

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Történelem

A kaliforniai szocialista zsidó csirkefarmok története.

Petaluma. Csirkeszállítás egykoron (archív fotók: Petaluma Historical Library & Museum)

Életem javát Kaliforniában éltem le és sok mindent láttam, tapasztaltam ebben a hatalmas államban, de ma is akad számomra új, meglepő történet Ez az írás a petalumai zsidó csirketenyésztőkről szól akik egy évszázada egy mezőgazdasági közösséget hoztak létre ezen a környéken.

A mindig zsúfolt San Francisco városától északra járunk, alig egyórányi autóútra. Csodálatos napsütéses vidék ez, lankás dombok, patakok, legelésző tehenek és rengeteg gyümölcsfa. A békés tájon alig egy évszázada egy sikeres zsidó mezőgazdasági közösség élt és Petaluma, ez az akkoriban isten háta mögötti kisváros, egyfajta zsidó központtá vált.

A Home on the Range: The Jewish Chicken Ranchers of Petaluma

Jack London, California vigilantes, McCarthyism, the Cold War and agribusiness all come to life in this quintessential American story of how a group of immigrants found their new home, a home on the range.

Több történet kering arról, hogy hogyan kerültek ide egykoron az orosz zsidók. Voltak akik Szibériából menekültek az 1860-as években és a Csendes Óceánt átszelve San Francisco kikötőjében találták magukat. Arra már nem volt pénzük hogy New York-ba utazzanak és kényszerből maradtak. Másokat már Petalumában lakó rokonaik hívtak meg; lelkendezve írtak a csodálatos vidékről.

Petaluma zsidó csirkefarm 1905-ben

Az orosz zsidók földhöz akartak jutni, hiszen Oroszországban az lehetetlen volt. Gyűlölték a cári rendszert és sokuk szimpatizált a szocialista eszmékkel.

A Petaluma környéki farmok kicsik voltak, a vidék gabonatermesztésre alkalmatlan, így néhány év alatt zsidó csirkefarmok tucatjai létesültek. A jóminőségű petalumai csirkének és tojásnak hamar híre ment, a portékát a közeli, egyre növekvő nagyvárosban, San Francisco-ban adták el.

A zsidó farmok ugyan önállóan működtek, de bevezettek egy szövetkezeti rendszert ami ismeretlen volt Kaliforniában. A csirkék és a tojások szállítását, a tápanyagok beszerzését, az oltóanyagok elosztását közösen végezték. Még egy „csirke patikát” is működtettek és a közösség tagjai mindenben segítették egymást. Anyagi forrásaikat összeadták hogy olcsóbban termelhessenek.

Petaluma a a csirke gyógyszertár

1925-ben nyitották meg a zsidó kultúrközpontot és a többszáz családból álló közösség egyetértett abban, hogy rabbit nem fogadnak fel. A vallást elvetették, de a zsidó hagyományokat megtartották. A hangsúly a jiddis (és orosz) kultúrán volt és jiddis színészeket, költőket, irókat hívtak meg a Szovjetunióból. A közösséget meglátogatta Golda Meir is, aki a kibuc egyik működési mintáját látta bennük.

Petaluma – régi csirkeólak Sebastopolban (szerző felvétele)

A petalumai farmerek az 1930-as években konfliktusba kerültek gyümölcstermesztő szomszédaikkal, mert úgy vélték, hogy azok kizsákmányolják az idénymunkásokat. A zsidó farmerek támogatták az idénymunkások szakszervezeteit, erre szomszédaik a „kommunista” jelzőt aggattak rájuk.

Többen csatlakoztak a Lincoln-brigádhoz is és a spanyol polgárháborúban a fasiszta Franco ellen harcoltak. A második világháborúban is önkéntesek voltak az amerikai hadsereghez. A közösség ellenezte a cionizmust és Izrael Állam létrehozásának támogatása sem volt általános. Viszont a petalumaiakat megrázta a zsidó költők 1952-es moszkvai kivégzése és ezután kapcsolataik az orosz zsidókkal megszűntek. Mélységesen csalódtak a Szovjetunióban és Sztálinban.

Petaluma (szerző fotója)

A zsidó csirkefarmok hanyatlását a mélyhűtés megjelenése okozta. Az ötvenes években Kaliforniában is megjelent az olcsó texasi fagyasztott csirke és Petaluma nem tudott versenyezni a texasi és alabamai „csirkegyárakkal”.  A jóminőségű de drága petalumai csirkét egyre kevesebb üzletben tudták eladni.

Az 1960-as évekre a csirkefarmok megszűntek. Sokan felparcellázták földjeiket és azokat hétvégi házhelyként eladták. Ma már kevés farm működik a környéken, azok gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, vagy a turistaipart szolgálják ki.

Az egykori zsidó csirkefarmerek leszármazottai a közeli nagyvárosokba költöztek, de évente egyszer összejönnek, hogy bemutassák őseik történetét. Én is velük töltöttem el egy felejthetetlen hétvégét ezen a csodálatos vidéken.

Petaluma Charlie Baum farmján (szerző felvétele)

 

A szerző fotói Charlie Baum egykori csirkefarmján készültek a Petaluma melletti Sebastopol városkában.

Címkék:csirkefarm, Kalifornia, Petaluma, szocializmus

[popup][/popup]