Jom Kippur: Fokozott készültségben az izraeli biztonsági erők

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A jom kippuri 25 órás böjt vasárnap naplementekor kezdődött és hétfő este ér véget. Az engesztelés napja a legszentebb zsidó ünnep, s ezen a napon Izraelben szünetel a tömegközlekedés, a kormányzati szolgáltatások és a TV adások is.

A mentősök számára ugyanakkor Jom Kippur (a 25 órás böjt miatt) az év egyik legforgalmasabb napja, melyben több száz extra orvosi rendelő tart nyitva, sok rohammentős, mentős és önkéntes áll készenlétben az egész országban – írja az ujkelet.live.

Mint minden évben, a világi izraeliek ki fogják használni, hogy az utak és autópályák üresek, és megtöltik bicikliző gyerekekkel és felnőttekkel.

*

A rendőrség műveleti részlegének vezetője vasárnap reggel a Kan közrádióban azt mondta, országszerte jelentősen megnőtt a terrortámadásokra vonatkozó figyelmeztetések száma, és több mint tízezer rendőr gondoskodik a biztonságról a böjt idején.

A biztonsági szervek országszerte fokozták a készenlétet a Jom Kippur miatt, a fő hangsúlyt Jeruzsálemre, Júdeára és Szamáriára, valamint a központi városokra helyezve. Az izraeli hadsereg a varratvonalra – egy terület a zöld vonaltól keletre és nyugatra Izrael elválasztó kerítésétől – , a rendőrség pedig a városokba helyezett ki csapatokat. Ezen kívül minden zsinagógában lesz egy fegyveres személy.

Éjfélkor lezárták a palesztinok ellőtt a határátkelőket Júdeában és Szamáriában, mely 150 000 palesztint érint. Az ünnep kimenetelét követően várhatóan újranyitnak az átkelők.

Joáv Gallant védelmi miniszter helyzetértékelést tartott Herci Halevi vezérkari főnökkel, a katonai hírszerzés vezetőjével, Aharon Haliva vezérőrnaggyal és a műveleti osztály vezetőjével, Oded Basziuk vezérőrnaggyal a Gázai határ mellett.

A határ menti lázadások és a terror léggömbök fényében, a hadsereg úgy döntött, még egy zászlóaljjal megerősíti a Gázai Hadosztályt.

[popup][/popup]