Joe Biden: Azért jöttem, hogy Izrael népe és a világ tudja, hol áll az Egyesült Államok

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek “példátlan” támogatását, Biden pedig kifejezte, hogy ez folytatódik, és felhívta a figyelmet az ártatlan palesztinok védelmére a médiának adott első nyilatkozatában szerdán Izraelben.

Israel-Palestine War LIVE: President Joe Biden meets PM Netanyahu in Tel Aviv

Israel-Palestine War LIVE: President Joe Biden meets PM Netanyahu in Tel Aviv #israel #israelhamasconflict #palestine #joebiden #netanyahu …………………………………………………………………………………. News9 is India’s first fully integrated English news brand across all digital platforms. It includes a publishing platform, viz.

Netanjahu megköszönte Biden támogatását a Gázai övezetet uraló Hamász elleni háborúban, amely az október 7-i terrortámadás után indult, amelyben szavai szerint már megemelkedett az azonosított áldozatok száma, legkevesebb 1400 izraelit megöltek, többnyire civileket.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt a Hamász ellen, elítélte a palesztin terrorszervezetet, és elfogadta, hogy a gázai kórházat kedden nem Izraeli csapás találta el, miközben hangsúlyozta az ártatlan palesztinok védelmének fontosságát. “Minden nap látjuk támogatását a háború kezdete óta a széles körű és mélységű együttműködésben” – fejezte ki köszönetét az izraeli kormányfő, s külön megköszönte, hogy megadta Izraelnek az önvédelméhez szükséges eszközöket, köztük a két amerikai repülőgép-hordozó állomásoztatását a térségben, s hogy “világos határvonalat húzott a civilizációs és a barbár erők között”.

“A Hamasz nőket és gyerekeket, időseket, holokauszt-túlélőket rabolt el. Tudom, hogy osztja a felháborodásunkat, és tudom, hogy osztja az elhatározásunkat, hogy visszahozzuk ezeket az embereket”- mondta Netanjahu.

“Ahogy a civilizált világ egyesült a nácik és az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak egyesülnie kell arra is, hogy legyőzze a Hamászt” – tette hozzá, s hangsúlyozta, hogy Izrael egységes, le fogja győzni a Hamászt, “és eltávolítja ezt a szörnyű fenyegetést”.

Netanjahu mélyen megrendítőnek nevezte, hogy Biden az első amerikai elnök, aki háború idején Izraelbe látogatott, s azt mondta, hogy ez “Izrael iránti személyes elkötelezettségének mélységéről, s a zsidó nép és az egyetlen zsidó állam jövője iránti személyes elkötelezettségének mélységéről szól”.

Joe Biden azt mondta a mellette ülő izraeli miniszterelnöknek, hogy azért akart eljönni, hogy Izrael népe és a világ tudja, hol áll az Egyesült Államok.

A Hamász terrorszervezet több mint 1300 embert “mészárolt le, és ez nem túlzás, mészároltak, köztük 31 amerikait. Túszul ejtettek sok embert, köztük gyerekeket is” – emlékeztetett Biden az október 7-i terrortámadásra.

“Olyan gonoszságokat és atrocitásokat követtek el, amelyek mellett az Iszlám Állam valamivel racionálisabbnak tűnik” – mondta, és megígérte, hogy továbbra is biztosítja, hogy Izrael rendelkezzen mindazzal, amire önvédelméhez szüksége van.

“A Hamász nem képviseli a teljes palesztin népet, akikre csak szenvedést hozott”- emlékeztetett ugyanakkor Biden. “Mélyen elszomorított és felháborított a gázai kórházban történt robbanás. A látottak alapján úgy tűnik, hogy másik oldal követte el, nem ti” – mondta, nyilvánosan támogatva az események izraeli verzióját az al-Ahli kórházban történt robbanásról – de hozzátette, hogy sokan nem bizonyosak ebben.

Palesztin csoportok az izraeli hadsereget tették felelőssé a keddi robbanásért a gázai kórháznál, ahol több százan halhattak meg. Izrael szerint azonban az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétaindítása okozta a tragédiát, amire bizonyíték is van. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]