Jevgenyij Prigozsin, a börtönviselt milliárdos, majd zsoldosvezér

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az egykori bűnözőből lett vendéglősből lett katonai főnök “Putyin séfjeként” szerzett hírnevet, aki nemcsak az orosz elnök csapatainak étkeztetéséért volt felelős, hanem azért is, hogy segédkezzen az orosz elnök globális katonai és birodalmi ambícióinak megvalósításában.

Prigozsin, mint lázadó Rosztov na Don városában

Ugyanez az oligarcha és az orosz elnök közeli bizalmasa, Jevgenyij Prigozsin ismét a címlapokra került. Prigozsin azt állította, hogy magánmilíciáját, a Wagner csoportot Szergej Sojgu védelmi miniszter parancsára megtámadta az orosz hadsereg.

A Wagner-csoport 2014-ben, a kelet-ukrajnai háború idején kezdte meg működését, és tagjai közül sokan korábbi orosz katonák voltak.

A katonai magáncéget régóta azzal vádolják, hogy zsoldosokat küldött Szíriába, Líbiába és a Szaharától délre fekvő Afrikába, hogy a Kreml érdekeiért harcoljanak. 2018 júliusában három újságírót, akik a Wagner-csoport közép-afrikai tevékenységét vizsgálták, egy rajtaütés során megöltek.

A 62 éves Prigozsint a cég egyik tulajdonosának tartják, ezért az Egyesült Államok és az Európai Unió súlyos szankciókkal sújtotta, noha ő tagadja, hogy bármi köze lenne a céghez.

Putyinhoz hasonlóan Prigozsin is Szentpéterváron nőtt fel. Zsidó apától született 1961. június 1-jén. Apját egyéves korában vesztette el. Nevelőapja szintén zsidó volt.

Az 1980-as években börtönbe került, miután csalásért és lopásért elítélték. A Szovjetunió 1990-es összeomlásával, kilenc év letöltése után szabadult a börtönből. Az 1990-es évek zűrzavarában Prigozsin jól menő hot dog standot alapított – vállalkozása innen bővül fokozatosan.

Ezt követően Prigozsin az éttermi biznisz felé fordult. Szentpéterváron nyitott egy csúcskategóriás éttermet, amelyet gazdag és híres vendégek látogattak, köztük maga Putyin is, aki akkoriban lépett át a KGB-ből a politikába. Éttermi cége, a Concord együttműködött a Kremllel, amiért Prigozsin a “Putyin séfje” becenevet kapta.

Prigozsin, mint a Concorde cég főnöke, fogadja Vlagyimir Putyint (Forrás: Wikipedia)

Az orosz média milliárdosként írja le őt, aki hatalmas vagyonát kormányzati szerződések révén szerezte. Üzletei közé tartozik egy olyan vállalat, amely az elmúlt évtizedben legalább hárommilliárd dollár értékben élelmezett több millió orosz katonát, valamint rendőröket, kórházi betegeket és iskolás gyerekeket is.

A zsoldosok irányítása mellett kapcsolatban áll az Internet Research Agency nevű céggel is, amelyet internetes trollkodással vádolnak, más, állítólag általa finanszírozott és működtetett vállalatokkal együtt. Prigozsint és más szereplőket már 2017-ben azzal vádoltak, hogy ők működtették a Kreml álhíreket terjesztő “trollgyárát”, hogy segítsék Donald Trumpot Hillary Clinton legyőzésében a 2016-os amerikai elnökválasztáson.

Prigozsin és a Kreml “trollgyára” bonyolította le a valaha feljegyzett egyik legnagyobb dezinformációs kampányt – 71 000 tweetet, amelyek célja a Malaysia Airlines MH17-es járatának lezuhanása körüli események orosz verziójának bemutatása volt. Emellett a Brexit támogatását kifejező üzenetek ezreit tették közzé.

Prigozsin megpróbálta tagadni a Wagner-csoporttal való kapcsolatát, de a Washington Post 2018. februári jelentése leleplezte a magán katonai céggel való kapcsolatát. A jelentés szerint Prigozsin volt felelős azért, hogy orosz zsoldosokat küldött egy – a szíriai kormányt támogató – műveletre, ahol az amerikai erők és az Egyesült Államok által támogatott kurd lázadók közös katonai létesítményét 300-500 Aszad-párti harcos támadta meg. A műveletben körülbelül 100 Aszad-párti harcos halt meg, míg amerikaiak vagy lázadók nem sérültek meg.

A Washington Post hivatkozik Prigozsin és egy szíriai miniszter közötti telefonbeszélgetésre, amelyben az orosz oligarcha megemlítette, hogy különleges felhatalmazást kapott a művelethez. “Van egy kellemes meglepetésem Aszad számára február 6. és 9. között” – mondta Prigozsin, amire a szíriai miniszter azt válaszolta: “Fizetni fogunk”.

A Prigozsin által említett jóváhagyás valószínűleg a Kremltől és magától Putyintól származik, amint arra az orosz milliárdos és Putyin kabinetfőnöke közötti gyakori beszélgetéseket részletező amerikai hírszerzési jelentések is utalnak.

Eközben Prigozsin zsoldosai aktívan részt vesznek az ukrán földön zajló konfliktusban is. Mivel azonban viszonya az orosz katonai vezetéssel megromlott, Prigozsin váratlanul szembefordult az orosz katonai establishmenttel.

Szombat reggel a Wagner-erők egyre mélyebbre hatoltak orosz területre, és Prigozsin már azzal fenyegetőzött, hogy elfoglalja az orosz fővárost. Harcosai egy sor orosz katonai létesítményt foglaltak el, miután átlépték a határt. Azt állították, hogy átvették az ellenőrzést a katonai parancsnokság és más létesítmények felett Rosztov-na-Donban, az Ukrajnával határos Rosztov régió fővárosában.

A lázadás azonban olyan váratlanul véget is ért, mint ahogy elindult: Prigozsin lefújta a lázadást, Belaruszba távozott, az orosz állam pedig beszűntette az ellene folytatott eljárást.

ynetnews– jég

[popup][/popup]