Jessica Meir – amerikai űrhajós, svéd, iraki és izraeli gyökerekkel

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Jessica Meir gyermekkori álma volt, hogy űrhajós legyen. Ötéves kora óta készül a nagy kalandra.

Jessica Meir

A 41 éves Jessica Meir, aki a Harvard Egyetem kórházának kutatója, egy izraeli bevándorló leánya. Nem mindennapi története felkeltette az izraeli politikusok figyelmét is. Ugyanis Jessica hamarosan az Egyesült Államok következő női űrhajósa lesz: a tervek szerint szeptember 25-én Kazahsztánból egy orosz Szojuz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra repítik. Az űrutazásban az orosz Oleg Szkripocska mellett, Hazza Al Mansouri, az Egyesült Arab Emírségek első kozmonautája is részt vesz.

Hazza-Al-Mansouri

Orosz, amerikai és arab asztronauták egy Szojuz űrhajóban – már ez is sajtóérdekesség lenne, de Jessica történetét azért is felkapta a média, mert édesanyja svéd bevándorló, édesapja egykoron iraki állampolgár volt, aki zsidó származású és az izraeli hadsereg veteránja.

Meir Édesapja Irakban született és még Izrael megalakulása előtt Palesztinába vándorolt ki családjával, ahol harcolt az 1948-as Függetlenségi Háborúban. Orvosi diplomát szerzett, majd Svédországban vállalt munkát. Ott megismerkedett egy keresztény ápolónővel, összeházasodtak, és az Egyesült Államokban telepedtek le. A piciny Caribou nevű városkában (Maine állam) kapott orvosi állást, ott születtek a család gyermekei.

Jessica is ott fejezte be a középiskolát, majd a Brown Egyetemen tanult. Ezután Franciaországban folytatta tanulmányait, majd az USA-ban szerzett biológiai doktorátust a neves San Diego-i Scripps Intézetben.

Gyermekkori álma volt, hogy űrhajós legyen. Ötéves kora óta készül a nagy kalandra és 2009-ben jelentkezett a NASA kiképző programjára. Elutasították, de nem adta fel. Évekig tanult a következő megmérettetésre. 2013-ban 6100 jelölt közül 7 (igen, hét!) jelentkezőt fogadtak el, négy férfit és három nőt. Köztük Jessicát is, aki most többéves felkészítés után az USA színeiben hamarosan az űrbe repülhet.

Jessica amerikai állampolgár. Édesanyja révén svéd állampolgárságot is szerzett és beszél svédül valamint franciául is. Nem gyakorolja a zsidó vallást, de néha résztvesz zsidó rendezvényeken. Édesanyja nem tért át a zsidó hitre. Mivel édesapja már elhunyt, Jessica elhatározta hogy emlékére egy izraeli zászlót is visz az űrállomásra.

Reuven Rivlin izraeli elnök Jessica Meirnek címzett twitter üdvözlete

Amikor Reuven Rivlin, Izrael államelnöke ezt megtudta, lelkesen üdvözölte a leendő űrhajóst. Azt írta, hogy Izrael büszke rá. Jessica az izraeli mellett egy amerikai és egy svéd zászlót is magával visz majd.

Donald Trump megválasztása óta az Egyesült Államokban is heves vita zajlik a bevándorlásról. Trump a magasan képzettek bevándorlását pártolja és változtatni akar a jelenlegi rendszeren. Egyetértés van abban, hogy az illegális bevándorlás súlyos probléma, a megoldást viszont mindenki másképpen képzeli el. Jelenleg évente egymillió legális bevándorlóval növekszik az Egyesült Államok lakossága. Mintegy 10%-uk muzulmán és 1992 óta legalább 1,7 millió muszlim bevándorló érkezett az USA-ba. Talán sokakat meglep az, hogy évente sokezer bevándorló (zsidó és nem-zsidó származású) érkezik Izraelből is.

Egyes becslések szerint Izrael állam megalakulása óta mintegy negyedmillió izraeli vándorolt be az Egyesült Államokba, mások szerint a szám félmillió körül van. A fordított áramlás is jelentős; 1948 óta legalább 150 ezer észak-amerikai vándorolt a zsidó államba. Ma már sokan vannak olyanok is, akik családi és egyéb kapcsolataik révén kettős állampolgárok és mind a két országban élnek.

 

 

 

Címkék:Jessica Meir, űrhajózás

[popup][/popup]