Jeruzsálem: kővel, késsel, pisztollyal

Írta: Kalcsics Ildikó - Rovat: Politika

Talán a merényletekre utalt Mahmud Abbasz, amikor az ENSZ-ben bejelentette: nem tartja többé érvényesnek az oslói megállapodást önmagukra nézve. Csütörtökön a Henkin házaspár, most pedig két rabbi vált palesztinai arab merénylők áldozatává Izraelben. Az utóbbi támadásban az egyik áldozat felesége és kislánya is megsebesült. Feldúlt izraeliek tüntetésbe kezdtek, de a rendőröknek további helyszíneken is közbe kellett lépniük arab elkövetők ellen a Jewish Press tudósítója szerint.

Jeruzsálem merénylet

Fotó: Al Jazeera

A ma esti támadásra az Óváros Oroszlános kapuja közelében került sor, ahol a család sétált. A 19 éves arab merénylő többször megszúrta, majd lelőtte a két férfit. Egyikük 22 éves feleségét súlyosan megsebesítette, 2 éves kislányukat pedig lábon lőtte. Nagyobbik gyermekük fizikai sérülést nem szenvedett, de súlyosan traumatizált állapotba került. Az anyát a Shaare Zedek egészségügyi központban ápolják.

A támadás végkifejletét egy közelben tartózkodó járókelő videóra rögzítette.

A zsidó lakosság már a csütörtöki merénylet után is rendkívül felháborodott, és tüntetésbe is kezdett, ma éjjel azonban a város több pontján demonstráltak a terrorcselekmények miatt. Az Óváros Damaszkuszi kapujánál összegyűlt tömeg megtorlást követelt. A rendőrség utakat zárt le a demonstráció kapcsán, és a tüntetők közül öt embert letartóztattak.

Eközben az arab fél részéről nem szüneteltek a zavargások: éjféltájban kövekkel és gyújtóbombákkal dobálták a rendőröket a Szemétkapunál – közülük egy személyt letartóztattak. Kicsit később Maale Adumimnál lelőttek egy férfit, aki éppen gyújtóbombát készült dobni a helységet a fővárossal összekötő autóútra.

Nem sokkal fél egy előtt kövekkel dobálták meg a villamost, később pedig egy autós támadtak meg palesztinai arabok a szamariai úton. A nő könnyebb sérülést szenvedett, gyermekének nem esett baja. Az elkövetőket izraeli katonák üldözik a helyszínhez közeli arab faluban.

Kelet-Jeruzsálem Mamilla nevű negyedében összecsapott az arab és a zsidó lakosság, Jelazoun arab városából pedig robbanószert dobtak a zsidók lakta Beit-el biztonsági kerítésére. A hadsereg helyszínen tartózkodó katonái villanógránátokat vetettek be a támadók ellen.

Szintén fél egykor a rendőrség letartóztatott egy 22 éves jeruzsálemi férfit, aki futás közben egy kést dobott el,  egy óra előtt nem sokkal pedig Hebronban fogtak el egy személyt, aki megpróbált megkéselni egy izraeli katonát.

Mahmúd Abbasz palesztin elnök két napja hallgat a brutális, csütörtöki gyilkosság ügyében, melyet a Fatah vállalt magára, s amelyet az elkövető a merénylet előtt „3. intifáda”-ként aposztrofált a facebook oldalán.

A Jewish Press cikke nyomán

Címkék:Jeruzsálem, zavargások

[popup][/popup]