Január 6: a Zsidó Büszkeség Napja Amerikában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Eddig 28 országból csatlakoztak zsidók az American Jewish Committee (AJC) kezdeményezéséhez, hogy január 6-a legyen #JewishandProud Day „a zsidó büszkeség kinyilvánításának” napja.

KIpás tüntetés Berlinben (Fotó:: Reuters / Fabrizio Bensch)

Ezen a napon viseletünk legyen összetéveszthetetlenül zsidó jellegű, azaz „fejünkön legyen kipa, nyakunkban Dávid csillagos lánc, vegyünk fel héber betűs trikót, mutassuk ki zsidóságunkat nyíltan és büszkén, az USA nagyvárosaiban és kisebb településein” – hangzik az AJC felhívása. „Amennyiben ilyen ruhadarab nem áll rendelkezésre, nyomtassuk ki és viseljük a #JewishandProud jelszót, arcképünket ezzel együtt posztoljuk a közösségi médiafelületeken.”

A nem zsidókat is meghívták az eseményre, használják a hashtagot vagy küldjenek üzenetet a AJC.org/JewishandProud címre, és abban írják meg, hogy a 2020. évben milyen módon szándékoznak támogatni a zsidó közösséget.

Észak Karolina államból jelzett valaki vissza azzal, hogy hétfőn kipát fog hordani, egy kaliforniai zsidó pedig azt üzente: „Méretes kipával a fejemen fogok sétálni a városban, és mindenkivel kizárólag héber nyelven fogok szóba állni. Elmagyarázom, miért jelentőségteljes dolog zsidónak lenni, és miért büszkék az izraeliek erre a nyelvre.”

A kezdeményezés válasz az USÁ-ban és Európában erősödő antiszemita erőszakhullámra.

Az AJC nemrégiben felmérést végzett, amely során kiderült, hogy az amerikai zsidók egyharmada – biztonsági megfontolásból – elfedi zsidó identitását.

David Harris, az AJC ügyvezető igazgatója nyilatkozta: „Betelt a pohár. Nem fognak bennünket elrettenteni attól, hogy zsidó azonosságunkat nyilvánosan kimutassuk, arra és hitünkre büszkék legyünk. Éppen azok a zsidó testvéreink lettek a támadások elsőszámú célpontjai, akik kipát és hagyományos öltözéket viselnek. Bárhol is ér atrocitás egy zsidót, a többi zsidónak teljes támogatást és szolidaritást kell tanúsítani irányában. A #JewishandProud akcióval minden zsidót arra bíztatunk, hogy függetlenül attól, hogyan éli meg zsidóságát, lépjen föl azok ellen, akik közösségünket fenyegetik, vagy annak ártanak. Az év és az évtized kezdetén fogjunk össze és nyilvánítsuk ki, hogy büszkék vagyunk zsidóságunkra.”

Az Algemener cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:#JewishandProud, Zsidó Büszkeség Napja

[popup][/popup]