Jair Lapid: Nem lépek be egy korrupt kormányba

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Én tisztességes ember vagyok, ez pedig a tisztesség halála lenne. Az nem lehet, hogy Izraelben nem lesz ellenzék a korrupcióval szemben” – mondta Lapid.

Jair Lapid (forrás: Flickr)

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Likud egységkormányhoz való csatlakozása “tönkretenné az országot” – mondta hétfő reggel a Ynet rádióban Jair Lapid MK ellenzéki vezető, válaszul arra, hogy az elmúlt héten egyre többen követelték, hogy Lapid és a Nemzeti Egység elnöke, Benny Gantz MK lépjen be a kormányba a szélsőjobboldali Otzma Jehudit és a Vallásos Cionista Párt (RZP) helyett.

Az ellenzéki vezető egyértelművé tette, hogy amíg Netanjahu a miniszterelnök, addig a Jes Atid – nem maga miatt, hanem “értékrendbeli” okokból – nem csatlakozik a kormányhoz.

“Én tisztességes ember vagyok, és ez a tisztesség halála lenne. Nem lehet Izraelben, hogy nem lesz ellenállás a korrupcióval szemben, nem lesz ellenállás a bíróság lépcsőjén álló és bírákat fenyegető magatartással szemben, nem lesz ellenállás azokkal szemben, akik azt állítják, hogy az erkölcsi tisztesség nem számít, és nem lesz ellenállás azzal szemben, hogy a rasszizmusnak és a messianizmusnak helye van egy kormányban” – mondta Lapid.

“Ha kijelentjük, hogy Izraelben nincs ellenállás a korrupció eszméjével és minden izraeli érték lerombolásával szemben… az nem menti meg az országot, hanem lerombol mindent, amit ez az ország képvisel” – mondta Lapid.

Az ellenzék a kormányba való belépés helyett továbbra is elszánt küzdelmet folytatna a demokráciáért. Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben Izraelnek a demokrácia a DNS-ében van, ezért a demokrácia fog győzedelmeskedni – érvelt Lapid.

A nagykoalíció gondolatát azért vetették fel többen, mert jelenleg a szélsőséges pártok nagy mértékben meghatározzák a kormány politikáját, ami az egyik fő oka a hetek óta tartó tüntetéseknek.

Jerusalem Post

[popup][/popup]