Jad Vasem szakértő: A Sorsok Háza történelemhamisítás

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A Jad Vasem szakértője nyilvános kritikát gyakorolt a Sorsok háza koncepciója fölött. 

Dr. Robert Rozett

Dr. Robert Rozett, a Jad Vasem könyvtárának igazgatója és a holokauszt magyar vonatkozásainak szakértője pénteken elmondta a Jerusalem Post tudósítójának, hogy annak idején a magyar kormány megkereste a Jad Vasém intézetet: vegyen részt a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületében. Történeti és oktatási szakértőik súlyos kifogásokkal éltek a javasolt koncepciót illetően, és azokat a magyar kormány és a múzeum kuratóriumának tudomására hozták. Fenntartásaikban az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) is osztozott.

A nekik bemutatott koncepció – mondta Rozett – nem szól a magyar kormány és parlament által 1938-tól kezdődően elfogadott zsidóellenes törvényekről, a több tízezer áldozatot követelő munkaszolgálatról és a magyar hatóságok tevőleges részvételéről a magyar zsidóság gettósításában és Auschwitzba deportálásában. Miután a projekt vezetői nem adtak választ a Jad Vasem által emelt kifogásokra, az intézet már 2014-ben elhatárolódott a projekttől.

Gulyás Gergely miniszter sajtótájékoztatón elhangzott szavai szerint a létesítmény „egyéni sorsok bemutatását tűzi ki célul, elsősorban a holokauszt gyermekáldozatainak szemszögéből”.

Rozett véleménye az, hogy az eredeti, eleve elhibázott koncepció végig változatlan maradt, és a gyermeknarratíva elfedi a szélesebb történelmi kontextust a magyarországi zsidóság és a magyar kormányzat kapcsolatában, még a nyilaskeresztes párt hatalomra kerülését megelőzően. A magyar zsidó áldozatok többsége az 1944 májusától júliusáig deportáltak közül került ki. Az általuk ismert koncepció nem mutatja be a magyar hatóságoknak és magánszemélyeknek a zsidóüldözésben játszott kulcsfontosságú szerepét az 1944. márciusi német megszállás és az októberi nyilas hatalomátvétel közötti időszakban.

Robert Rozett kalauzolta Orbán Viktor miniszterelnököt és feleségét nyári jeruzsálemi látogatásukon a Jad Vasem kiállításán

Következésképpen – mondja Rozett – a múzeum azt a narratívát követi, mely szerint a magyarországi zsidóság ellen elkövetett gyilkosságért kizárólag a németek és a nyilasok voltak felelősek. „A Sorsok Háza látogatóinak azt mutatják be, hogy egy maroknyi, bűnöző és fanatikus kisebbségen kívül a magyar állampolgárok nem vádolhatók azért, ami a zsidó szomszédoknak jutott osztályrészül.”

„A nyilvánvaló torzításhoz kapcsolódik a mentésben részt vett magyarok arányának statisztikai felnagyítása. Végül elérkezünk oda, hogy a magyarok – zsidómentő nép. Ez a történelem súlyos meghamisítása – szögezte le Rozett.”

A The Jerusalem Postnak nyilatkozva Rozett azt mondta, hogy a múzeum célja „a szenvedés bemutatása, nem pedig az olyan összefüggéseké, hogy a deportálásokban milyen szerepet játszottak a magyarok: a magyar csendőrség, rendőrség, a belügyminisztérium.”

A Jad Vasém bírálatára válaszul Köves Slomó azt mondta: a Sorsok Háza a teljes történeti narratíváról beszél, kitér a zsidóüldözés minden egyes mozzanatára. Felhívta a Jad Vasém intézetet, hogy segítsen az EMIH-nek e célok elérésében, és kérte az intézet vezetőjét, Avner Salevet, hogy adjon lehetőséget egy találkozásra ez ügyben.

Ez azért lenne fontos, tette hozzá, mert a Jad Vasém szakemberei jelenleg nem ismerhetik az EMIH elképzeléseit a projekttel kapcsolatban.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:Jad Vasém, Sorsok háza

[popup][/popup]