„Izraellel szemben nincs kettős mérce – hármas mérce van”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A veterán diplomata, Prosor, aki diplomata gyermekeként nőtt föl, és élete javát külszolgálatban töltötte, az Israel Hayom újságírójának nyilatkozott.

Ron Prosor az ENSZ-közgyűlésen beszél (Forrás: Youtube screenshot)

Pályafutása során megfordult Nagy Britanniában, Washingtonban és Svájcban. Karrierjének utolsó állomásaként Izrael ENSZ nagyköveteként szolgált 2011-2015 között. Történelmi jelentőségű események élő tanúja, arab vezetőkkel rendezett tárgyalások résztvevője, a washingtoni izraeli nagykövetség 9/11-es evakuálásának részese volt.

Ott volt, amikor döntés született a Gázai-övezet kiürítéséről. „Az volt az elképzelés, hogy a palesztinok vegyék kezükbe sorsuk irányítását. Feltevéseinket a valóság nem igazolta vissza. Tévedtünk, amikor azt hittük, hogy az arab országok segíteni fognak Gáza felépítésében, a palesztinok pedig megragadják az alkalmat. Hibáztunk, amikor azt gondoltuk, hogy a palesztinok értékelni fogják az önkéntes kivonulást, a hatalom föladását. A Hamász részéről az izraeli fél gyöngeségeként értékelték a lépést, ami azt jelenti, hogy folytathatják, folytatniuk kell az erőszakot” – mondja Prosor.

Prosornak a felvilágosult európai országokról is megvan a véleménye. ”Azt gondoltuk, hogy a világ országai kedvezően fogadják a lépést, és változtatnak Izrael ellenes paradigmájukon.” Csalódnia kellett. „A nemzetközi közvélemény által alkalmazott mérce nem kettős, hanem hármas. Az első mércét azokra az államokra alkalmazzák, amelyek nem demokratikusak, irányukban egyáltalán nincsenek elvárások. A második mérce a demokratikus országokra vonatkozik. A harmadik mérce Izrael felé tartalmaz különleges követelményeket, amelyeknek lehetetlen eleget tenni.”

„Amikor Izraelre rakétákat lőnek ki, elismerik, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre. Később azonban nem engedik, hogy lecsapjunk a terroristákra. Egyik kezünk mindig meg van kötve. Állandó a veszély, hogy katonáinkat és tisztjeinket külföldön őrizetbe veszik háborús bűncselekmények vádjával. Miközben például a Hezbollah alagútjai sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, ám a BT hallgat. Az UNIFIL, a világszervezet libanoni rendfenntartó erői naponta jelentenek izraeli felderítő repüléseket a libanoni légtérben, de szó sem esik a fegyverszünet megszegéséről a másik oldal részéről. Hosszan lehetne sorolni az olyan elvárásokat, amik csak Izraelre vonatkoznak.”

Prosor az elfogultságot „nyugat-európai képmutató viselkedésnek” tulajdonítja. „Három réteg létezik. Az első a látens antiszemitizmus, ami európai DNS része. A második réteg a kettős bűntudat: az önkorbácsolás amiatt, amit a Holokauszt a gyarmatosítás során tettek. Európa ezt a bűntudatot Izraelre vetíti. A harmadik réteg a fölfogásbeli különbségekből fakad. Európához hasonlóan, Izrael demokratikus, pluralista értékeket vall. Amikor viszont a nemzetállam kerül szóba, amit Izrael pártol, az európaiaknak pedig kétségeiket hangoztatják ezzel kapcsolatban. Itt a nézetek ütköznek. Ugyancsak különbségek vannak az egyéni szabadság és a nemzetbiztonság értékeit illetően.”

Israel HaYom – Bassa László

Címkék:diplomácia, Izrael, kettős mérce, Nyugat-Európa, Ron Prosor

[popup][/popup]