Izraelieket gyilkolni hőstett – tanítják a palesztin iskolákban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A cél: a tanulókba ültetni az „Izrael Állammal szembeni folyamatos és hosszú távú ellenségességet” – áll egy jelentésben.

Online arab nyelvlecke, mely egy 1978-as, terrortámadást dicsőít. A támadásban 38 izraeli, köztük 13 gyerek vesztette életét.

Mindez a palesztinai tankönyvek átfogó elemzése alapján állítható.

Dr. Arnon Gross, a Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center és David Bedein a Center for Near East Policy Research munkatársai, közel 400 tankönyv, és több mint 100 tanári útmutató tüzetes tanulmányozását végezték el 2013 és 2020 között, s az eredmények nagy részét már 2018-ban közzétették.

A szövegek három csapásiránya: Izrael Állam – és egyben a zsidó szent helyek – létének tagadása; Izrael és a zsidók démonizálása, akiket következetesen „a cionista ellenségként” emlegetnek; végül pedig kemény küzdelemre történő uszítás Palesztina létrehozására Izrael területén. A békének és együttélésnek egyáltalán nincs helye ebben a narratívában.

„A tankönyvek különösen fontos szerepet töltenek be konfliktushelyzetben, mert tükrözik a kormányzat és a társadalom által a felnövekvő nemzedék irányában támasztott elvárásokat” – áll a jelentésben.

A Beit Awa palesztin elemi iskola logója, benne Dalal Maghrabi, az egyik leghírhedtebb terrorista képével

A palesztin tankönyvek esetében ez a következő nemzedékek felkészítése az Izraellel folytatandó folyamatos és hosszan tartó küzdelemre, amelynek végső célja az Izrael teljes területére kiterjedő Palesztin Állam kivívása. A jelentés hangsúlyozza: „a szövegekben nyoma sincs a Palesztin Hatóság (PH) által a nemzetközi porondon általuk széltében-hosszában hangoztatott jelszónak, miszerint ők a két állami megoldáson alapuló „igazságos béke” elkötelezettjei”.

A 10. osztályos arab nyelvkönyvben olvasható: „…[a megszálló] mesterséges alakulatot hozott létre, és létezésének törvényességét mesékből, legendákból és hamis próféciákból vezeti le. A legendák bizonyítására régészeti és építészeti bizonyítékokat keres, de sikertelenül.”
Az állampolgársággal kapcsolatos 3. osztályos könyvben ez áll: „Jeruzsálem arab város, amelyet arab őseink évezredekkel ezelőtt építettek; az arabok és keresztények szent helye” – azaz tagadják, hogy valami köze is lenne a zsidósághoz.

Öngyilkos robbantók képei egy osztályteremben Tul karm városban (Fotó: IDF/ Flickr)

Az ilyen üzenetek nem csak az olvasás- és szövegértés és állampolgári ismeretek órákon jönnek elő, hanem olyan alapvető tantárgy esetében, mint a matematika. Egy 11. osztályos feladat: „Egy izraeli telepes elhaladó [palesztin] gépkocsikra lövöldöz. Ha a találat valószínűsége 0,7, akkor tíz elhaladó autó közül hányat talál el?” A választ is megadja a tanár: hetet.

Avraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Centeren belül működő Social Action Agenda igazgatója nyilatkozta, hogy a tankönyvek tartalma eleve kizárja az Izrael and Palesztina közötti békefolyamat lehetőségét.

„Biztonsági szakértők térképeket rajzolnak, határokat vonnak meg, diplomaták szerződéseket kötnek, a békét azonban a népeknek kell megkötniük. Dr. Arnon Gross és David Bedein kimerítő jelentése rámutat, hogy a palesztin gyermekek nem békés, hanem háborús tananyagokon nőnek föl, amelyek gyűlöletet szítnak a zsidó szomszédok ellen, tagadják a zsidó történelmet és a zsidó szent helyek létét Izrael földjén. Tehát bármilyen zsidó állam léte elfogadhatatlan, mindegy milyen határok között” – mondja Cooper.

AZ ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) költségvetésének 54%-a a palesztin területeken (Júdea-Szamária és a Gázai-övezetben) végzett oktatást támogatja, a tankönyvek használat egységesen kötelező a magániskolákban is. Cooper rabbi szerint változásnak kell bekövetkeznie, ha a cél a béke, mert a jelenlegi narratíva a gyűlöletet szítja. A donor országoknak és nemzetközi szervezeteknek lenne a feladata, hogy véget vessenek a gyermekek agymosásának, amely a gyűlöletet nemzedéktől nemzedékre hagyományozza át.

Itamar Marcus, a Palestinian Media Watch alapítója és igazgatója szerint a helyzet jóval súlyosabb. A PH iskoláinak teljes infrastruktúráját áthatja a terror szelleme. A betlehemi leány középiskola bejáratánál “ Ayyat Al-Akhras mártír”, a 17 éves öngyilkos merénylő szobra áll, és az oda járó lányok minden reggel azzal szembesülnek, hogy a 2 halottat és 28 sebesültet követelő merénylet végrehajtója a számukra előírt szerepmodell.

Dalal al-Mughrabi a Fatah harcosaként egy izraeli busz elleni támadásban ölt meg 37 izraelit, köztük 13 gyermeket 1978-ban, Az 5. osztályos tankönyvben áll: „Hőstette örökre megmarad szívünkben és agyunkban…” Szuperhős ő, akit Jasszer Arafattal áll egy szinten emlegetnek, magasabban, mint Izz al-Din al-Qassamot, a Hámász maghatározó figuráját. A PH oktatási minisztériuma 31 iskolát nevezett el terroristákról, köztük ötöt Dalal al-Mughrabiról. “A palesztin gyerek kijárja a PH iskoláit, és meggyőződésévé válik, hogy izraelieket gyilkolni – hőstett” – jelentette ki Marcus.

A jpost.com cikke nyomán Bassa László

Címkék:gyűlöletkeltés, háborús uszítás, Palesztin iskolák, terror

[popup][/popup]