Izraeli választások: Netanjahu győz, de kivel szövetkezik?

Írta: jég - Rovat: Politika

A legutolsó felmérés számai

A Haaretz által január 17-én készített felmérés adatait a baloldali, kék oszlop mutatja. A szürke oszlop jelöli, hogy az adott párt hány képviselői helyet birtokolt a most távozó Kneszetben.

A listavezető Likud Yisrael Beitenu formáció, fél éves sincs: a nagy izraeli jobboldali párt, a Likud lépett koalícióra a tőle jobbra álló, „orosz” bevándorlókat tömörítő Yisrael Beitenu párttal. Ez a formáció szekuláris, piacpárti és erősen jobboldali,. Védelmébe veszi a Területeken épülő újabb településeket és nem igazán tüzes a palesztinokkal való tárgyalás ügyében. E rövid idő alatt őket is elérte a hatalmon lévő pártok örök sorsa: népszerűségük jelentősen csökkent.

Második a nagy rivális, a baloldal fő ereje, a Munkapárt, egy dinamikus fiatal női vezetővel az élén. Shelly Yachimovich a szociális és társadalmi gondokat helyezte előtérbe, mivel a palesztinokkal kötendő béke igen távolinak tűnik, ami a jobboldalnak kedvez.

A harmadik helyen álló Habayit Hayehudi (Zsidó otthon) a vallásos telepesek által dominált párt. Ez a párt szívta föl a Netanjahuék által elvesztett szavazatok nagy részét. Fiatal és dinamikus vezetője, Naftali Bennett nemcsak az új települések ügyében elkötelezett. Szociálisan is érzékeny és célként jelölte meg a gazdasági monopóliumok megtörését.

Negyedik a Shas, a nem európai zsidók etnikai-vallásos pártja. Régi-új politikai vezetője, Aryeh Deri pragmatikus jobboldali.

A Hatnuah (Mozgalom) és a Yesh Atid (Van jövő) középjobb pártok, a palesztinokkal való tárgyalások hívei. Előbbi Tzipi Livni, a Kadima korábbi vezetőjének mozgalma. Utóbbi élén Yair Lapid médiaszemélyiség áll, akinek egyik fő követelése az ortodox zsidók privilégiumainak megszűntetése: szolgáljanak a hadseregben, nagyobb arányban vállaljanak munkát és fizessenek adót.

A United Torah Judaism (Achdut HaTorah) az askenázi ultraortodox zsidók, a „harédiek” pártja, a fentiek ellenkezőjét akarja: azzal működik együtt, aki privilégiumaik fenntartását garantálja.

A Meretz, az „izraeli SZDSZ” radikális baloldali emberjogi alapon áll, a civil követelések és a palesztinokkal való tárgyalás feltétlen támogatója.

A következő három párt az izraeli arabokat képviseli, noha közülük a Hadas, az izraeli kommunista párt elvileg nem etnikai, hanem politikai alapon áll.

A grafikon után olvasható kérdések azt mutatják, mi a választók számára a legfontosabb ügy a választásokon:

–       Az ultraortodoxok szolgáljanak a hadseregben: 12 %.
–       Tárgyalások a palesztinokkal: 18 %.
–       Az iráni atomfegyver: 10 %.
–       Izrael társadalmi-gazdasági gondjai: 47 %.

A nagy kérdés az, hogy az első helyen végző Netanjahu kivel szövetkezik majd: a jobboldali-vallásos pártokkal vagy a szekuláris közép-jobb erőivel  és a Munkapárttal? A többség az előbbi verziót tartja valószínűnek.

 

Címkék:izraeli választások, Naftali Bennett, Netanjahu

[popup][/popup]