Izraeli választások: minden poll szerint patthelyzet várható

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Négy nappal a választások előtt, az utolsó pollok szerint a Benjamin Netanjáhu vezette tömörülésnek 60 szék jut a Kneszetben, míg a Jair Lapid által szervezett blokk 56 mandátumot szerez.

Jair Lapid (forrás: Flickr)

Eszerint a (radikális baloldali) Merec, az (arab) Hadas-Taál és az Arab Lista épphogy megugorja a 3,25 százalékos küszöböt,és négy-négy mandátumra számíthat. A Munkapárt 6, az Egyesült Tórapárt 7 helyet biztosíthat magának.

Az (arab) Balad és Ajelet Saked (jobboldali) pártja nem jut be, mivel 1,6 és 1,5 százalékon állnak.

A 12. tévécsatorna előrejelzése szerint a Likudnak 31, a Jes Atídnak (Jair Lapid pártja) pedig 25 mandátum jut. A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus 15 mandátumot várhat, a centrista Nemzeti Egység Pártja (Benni Gantz mozgalma) 11-et, a Sasz (keleti zsidók vallásos pártja) nyolcat, az Egyesült Tórapárt hetet. Avigdor Lieberman pártja, a (főleg orosz zsidókra támaszkodó) Jiszráel Béténu hat helyet biztosíthat magának.
A valaha kormányzó Munkapárt és a baloldali Merec egyaránt 5-5 székre számíthat. Az Arab Lista, amely részt vett a koalícióban, 4-et szerezhet, a Hadas-Taál arab tömörülés ugyancsak 4-et.

A 11-es csatorna ugyanilyen megoszlást mért a blokkok között csütörtökön. Mindez azt jelenti, hogy egyikük sem lesz képes a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátum megszerzésére a november 1-jei általános választásokon, jövő kedden.

Haaretz – Bassa László

Címkék:Izrael, választások

[popup][/popup]