Izraeli választások: a jobboldalnak talán meglenne a többsége, de Netanjahunak nem

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Becálel Szmotrics vallásos cionista pártja 4, a Jamina 14 mandátumot mondhatna magáénak; a jobboldali blokk 60 képviselővel rendelkezne.

Az izraeli törvényhozás

A Panels Politics által rendezett közvélemény-kutatást 505 személy részvételével rendezték online, és az eredményt a Radio 103FM csatornán ismertették hétfőn reggel.

Eszerint Benjámin Netanjahu ellenfeleiként elkönyvelt pártok a Kneszet 120 helyének éppen a felét szereznék meg, tehát a miniszterelnök nem rendelkezne a kormányzáshoz szükséges többséggel.

A felmérés szerint, amennyiben a választást most rendeznék, a Likud 27 helyhez jutna a jelenlegi 36-tal szemben. A három nappal korábbi Panels Politics eredményhez képest ez eggyel kevesebb. A Likudból kivált Gideon Szár Új Remény pártja 17 helyre számíthatna a korábbi 18 helyett.

A jobboldali Jamina tömörülés támogatottsága három nap alatt 13-ról 14-re nőtt annak ellenére, hogy a Becálel Szmotrics vezette korábbi Vallásos Cionista Párt kivált onnan és Nemzeti Unió néven alakult újjá. Utóbbi négy helyre számíthatna, ami éppen csak elegendő a parlamenti küszöb (3.25%) megugrásához.

A Jes Atid (Van jövő) szekuláris középjobb párt (Jáir Lapid) 13 képviselői helyre számíthatna. Eggyel esett vissza, miután a Telem párt vasárnap bejelentette, hogy külön indul. Ez utóbbi mostani támogatottsága alapján nem jutna a parlamentbe.

A felmérés szerint az előző választásokon 15 széket szerző Egyesült Arab Lista jelenleg 10 helyre számíthatna.

A haredi frakciók közül a Sasz nyolc, az Egyesült Tórapárt pedig hét képviselőt küldhetne a Kneszetbe.

A baloldali Ron Huldai Tel-Avivi főpolgármester Izraeliek néven alapított pártja a három nappal korábbi hathoz képest öt helyre számíthat, a radikális baloldali Merec pedig ötről esett vissza négyre.

Ron Huldai

Az Avigdor Liberman vezette jobboldali szekuláris Hazánk Izrael stabilan tartja a hét helyet, míg a Kék-fehérek (Benni Gantz) épphogy beférnének a parlamentbe négy képviselővel.

Nem éri el a küszöböt a Munkapárt, Telem, Geser, az Ocma Jehudit, Tnufa, az Új Gazdasági Párt, és az Idősek Pártja.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint a jobboldali blokk 60 helyet biztosítana magának, a baloldal és az arab blokk együtt 36-ot. Az Új Remény és a Hazánk Izrael együtt 24-et.

A mostani helyzet szerint Netanjahut az őt támogató pártokkal 46 képviselőt mondhatna magáénak, miután a Jaminára nem számíthat, éppen úgy, mint a többi pártra sem.

Arutz Sheva – Bassa László

Címkék:Benjamin Netanjáhu, felmérés, Kneszet, választások

[popup][/popup]