Izraeli vakcina kutatás: a minőség fontosabb a gyorsaságnál

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

A védelmi minisztériumhoz tartozó biológiai kutatóintézet igazgatója keddi Kneszet bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy az országban előállított koronavírus elleni vakcina próbái októberben esedékesek, de a késői (harmadik fázisú) tesztelésre csak a jövő évben kerülhet sor.

Benny Gantz és Shmuel Shapira a utatóintézetben (Fotó: (Ariel Hermoni/ Defense Ministry)

Shmuel Shapira professzor ezzel némiképp lehűtötte a reményeket arra vonatkozóan, hogy Izrael hamarosan megtalálja a járvány ellenszerét.

„Kezdettől fogva világos volt számunkra, hogy nem mi leszünk az elsők, de más területen előnyünk lehet. Szerintem nem az elsőség a fontos, hanem hogy jó minőségű vakcinát biztosítsunk az izraeli állampolgárok számára. Reméljük, hogy a második fázist december végére befejezzük. A harmadik sokkal bonyolultabb, és időigényesebb” – mondta Shapira.

Az izraeli intézet júniusban jelentette be, hogy rágcsálókon sikeresen próbálták ki vakcinájukat. Augusztus elején Benny Gantz védelmi miniszter meglátogatta az intézményt, és azt nyilatkozta, hogy a vakcina kezdeti tesztjei ígéretesek, és tesztelésük az embereken a közeli hónapokban várható.

Napokkal később Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy Oroszországban előállították az első hatékony koronavírus elleni vakcinát. Nemzetközi elismerésre azonban nem talált az orosz vakcina, megbízhatónak nem minősült, mivel a harmadik fázisra (a több ezer személyen történő tesztelésre) nem került sor, így a hatékonyság nem bizonyított. Orosz illetékesek azt nyilatkozták, hogy a vakcina ipari méretű gyártása szeptemberben kezdődik, és a tömeges oltások októberre várhatók.

A bioRxiv weboldalon, ahol a szakértők által még nem véleményezett szakcikkeket tárolják, az izraeli intézet azt nyilatkozta, hogy a vakcinával egy éven belül vagy talán még korábban elkészülnek. A cikk rezüméjében a kutatók állítják, hogy a hörcsögökön kipróbált vakcina „a semlegesítő antitesteket gyorsan és hatékonyan juttatja el a COVID-19 fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírushoz”. A hónap elején viszont egy kormánytanácsadó figyelmeztetett, hogy nincs garancia arra, hogy a vakcina hatásos lesz.

Izrael nem csupán a hazai fejlesztésű immunizációra figyel. Júniusban szerződést kötött a Moderna amerikai biotechnológiai céggel – amely ígéretesen halad a vakcina fejlesztésben – az esetleges beszerzésre.

Yuli Edelstein egészségügyi miniszter érdeklődését fejezte ki az orosz vakcina iránt, amennyiben az biztonságosnak és hatékonynak bizonyul.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Izrael, koronavírus, kutatás, Shmuel Shapira, védőoltás

[popup][/popup]