Izraeli tanulmány: egy oltás is elegendő a Covid fertőzésen átesetteknek

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Korábban COVID-19 fertőzésen átesett páciensek kisebb csoportja erős immunitást mutatott az első oltás után – nyilatkozta Michael Edelstein professzor, a Bar-Ilan Egyetem vezető epidemiológusa csütörtökön, egy vizsgálat eredményeit ismertetve.

A legtöbb vakcina az első dózis során „bemutatja” a koronavírus másolatát a szervezet immunrendszerének, hogy az „megtanulja”, hogyan vegye föl a harcot vele. A második adaggal kerül be az antigén, ami kiváltja az antitestek válaszát, amennyiben azok a szervezet segítségére sietnek és a másolatok falanxjait hozzák létre, amelyek a valódi SARS-COV-2 vírussal felveszik a harcot, ha az megjelenik.

A korábban megfertőződött személyek szervezetében ott vannak ezek az antitestek, de tesztelések kimutatták, hogy szintjük idővel csökken, ami az újrafertőződés gyanúját keltette föl.

A galileai Cfáton található Ziv Gyógyászati Központban felgyógyult páciensek kisebb mintáján azt tapasztalták, hogy az első beadott oltás után teljes mértékű immunitásra tettek szert, olyanra, amit a legtöbb embernél csak a második dózis után tapasztaltak. Előbbiek szervezete olyan sok antitestet termelt, hogy az első oltás után letelt 21 napon belül, közvetlenül a második beadása előtt a szint a tízszerese volt a többi első beoltotténak. „Ezt nevezzük mi ’lendületes’ válasznak, azzal szemben, ami a szervezet ’elsődleges’ válasza akkor, amikor megkapja az antigént” – mondta Edelstein.

A kutatócsoport szakértők által lektorált cikke az Eurosurveillance orvosi folyóiratban jelent meg.

Ez azt feltételezi, hogy a betegségből felgyógyult páciensek immunrendszere jól ’emlékszik’ SARS-CoV-2 vírusra, ami tartós védelmet jelent. A fertőzésen átesettek 82%-a tehát legalább 10 hónapos védettséget élvez – mégpedig az antitest szintjétől függetlenül, nyilatkozta Edelstein. Hozzátette: az újrafertőződés valószínűsége igen alacsony; a vizsgálat folyamatos védelmet mutat.

A vizsgálat során a Ziv 514 dolgozójának antitest szintjét mérték a vakcina beadása előtt és után. (A gyógyászatban alkalmazottak – az általános népességhez hasonlóan – kaphatnak védőoltást, ha felépültek a betegségből.) Közülük 17 esett át a fertőzésen – 1–10 hónappal korábban. Az előzőleg fertőzöttek nagyobb részének szervezetéből – 11 esetben a 17-ből –már kiürültek az antitestek, de mind a 17 szervezete olyan erős immunválaszt tanúsított az első oltást követően, amit normális esetben csak a második után tapasztalnak.

„Nem volt lényeges különbség az újabb és a hónapokkal korábbi fertőzöttek viselkedése között, ami reményre ad okot az immunitás szempontjából” – állapította meg Edelstein.

Egyelőre nem világos viszont, hogy a szimptómákat nem mutató fertőzöttek esetében mi a helyzet.

A professzor elmondta, hogy reméli: a nagyobb csoporton a jövőben elvégzendő vizsgálat megerősíti a feltételezéseket. „Ez a vakcinációs politikát is érinti, ugyanis valószínű, hogy a fertőzésen átesetteknél elegendő lesz egy oltás, ami jelentős anyagi megtakarítást jelenthet” – nyilatkozta Edelstein.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:felgyógyult betegek, koronavírus, vakcina

[popup][/popup]