Izraeli tábornok: “A fegyverembargóval Amerika megadásra szólítja fel Izraelt”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Amir Avivi dandártábornok, az Izraeli Védelmi és Biztonsági Fórum elnöke beszélt a Gázában zajló háborúról, a Hamász narratívájáról és az amerikai felhívásról, hogy állítsák le a rafahi hadműveletet.

“Most már a Hamász kezében van a döntés. Ha a Hamász beleegyezik egy 40 napos tűzszünetbe, és ezzel a tűzszünettel párhuzamosan visszaadja a 33 túszt, amiben megállapodtunk, akkor lesz 40 napos tűzszünet.” Avivi joggal számított a rafahi szárazföldi invázió megújítására, ha a Hamász nem egyezik bele a túszok szabadon bocsátására alkalmas izraeli feltételekbe.

Arra a kérdésre, hogy a Biden-kormányzat mit gondol a rafahi hadművelet leállításáról, Avivi a következőket mondta: “Az amerikai kormányzat lényegében Izraelt arra szólítja fel, hogy veszítse el a háborút. Izrael pedig nem veszítheti el a háborút. Izrael nem térhet vissza egy olyan valóságba, ahol a Hamász ismét több tízezer harcos képez ki határainkon, fenyegetve az összes várost a határ mentén és rakétákkal fenyegetve egész Izraelt”.

Megismételte, hogy Izraelnek el kell érnie a háború valódi céljait, és hogy ez nem csak Gázáról szól, utalva arra, hogy erősnek kell lennie Libanon, a Hezbollah, Irán, valamint a szíriai és iraki milíciák ellen.

Avivi 2010-2011-ben az IDF gázai hadosztályának parancsnokhelyettese volt; ismeri a terepet, a gondolkodásmódot és az akadályokat.

Így jól látja, hogy a győzelem időbe telik. “Ennek egyik oka, hogy a szárazföldi erők létszáma az évek során csökkent. Ennek köze van a lőszerekhez és ahhoz az ütemhez, ahogyan azokat beszerezzük” – mondja Avivi. “Ennek köze van a nemzetközi nyomáshoz. De összességében mindenhol, ahol az IDF működött, a Hamászt megsemmisítették”.

Jpost.com

[popup][/popup]