Izraeli rekord: fél év alatt 2.3 milliárdot fektettek be pénzügytechnikai start up cégekbe

Írta: Szombat - Rovat: Gazdaság, Politika

A kockázati tőke-befektetések a pénzügy technológiai szektorban 260%-kal nőttek 2021 első felében; a növekedést az online kifizetések iránti igény emelkedésének tulajdonítják a pandémia idején.

A high-tech ipart monitorozó Start-Up Nation Central nonprofit központ jelentése szerint az izraeli pénzügyi high tech (fintech) cégekbe idén eddig 2,3 milliárd dollárt fektettek be, ami 28%-kal magasabb, mint a 2020. évi összes invesztíció (1,8 milliárd). A pénzügyi technológiai szektorba érkezett kockázati tőke a high-tech befektetések (12,2 milliárd dollár) 19%-át jelenti 2021. első félévében.

Az izraeli fintech szektorban idén eddig 68 céget alapítottak, ami közel jár a múlt évi 74-hez. A szektorban befutott cégek és friss startupok egyaránt megtalálhatók.

A 68-ból hét cég már 100 millió dollár fölötti befektetést vonzott. 2020-ban öt ilyen cég akadt.

A valuták közötti átváltást egyszerűsítő Rapyd nevű cég 300 millió dollárnyi befektetéssel büszkélkedhet, a csalások megelőzésben utazó Forter ugyancsak 300 milliót, míg a Melio fizetési platform 110 milliót mondhatott magáénak.

A befektetések sokféleségét jellemzi, hogy a befektetések 35%-a a fizetés megoldásokat nyújtó cégekhez vándorolt, őket követik a csalások megelőzésére szakosodott és biztosítási technológiai cégek. A három alszektor adta az összes pénzügyi technológiai tőkebefektetés 70%-át az elmúlt két év során.

A járvány megnövelte az online kifizetések iránti igényt, ez felpörgette a vállalati innovációt, amihez az USA Federal Reserve piacot élénkítő politikája is hozzájárult.

Nicole Krieger, a Start-Up Nation Central elemzője szerint „a COVID-19 hatását félretéve, az izraeli fintech cégek gyorsan nőttek és terjeszkedtek világszerte, kereskedelmi kapcsolatokat építettek ki, egyéneknek és vállalatoknak szállítottak technológiát.

A 28%-os növekedéssel Izrael megelőzte az USA fintech cégeibe érkező tőkebefektetést, miközben az ázsiai vállalatok hasonló számai 30%-kal csökkentek. Az európai fintech cégek viszont 63%-os fellendülést könyvelhettek el – áll a jelentésben.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:fintech, higjh tech, pénzügyi rekord

[popup][/popup]