Izraeli NGO a háromezredik palesztin gyermek szívműtétét bonyolítja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A szívsebészeti beavatkozásra a Save a Child’s Heart elnevezésű izraeli NGO projektje keretében került sor vasárnap.

A Wolfsohn Medical Centerben egy palesztin gyerek szívműtétét készítik elő (Fotó: Tomer Noyberg/Save a Child’s Heart)

A páciens az ötéves Amir Yichya Mabchuch volt, akit a Gaza Citytől északra fekvő Jabaliyából szállítottak a holoni Wolfson gyógyászati központba, ahol nyitott szívműtétet végeztek el rajta. Édesanyja azt mondta, hogy az izraeli doktorok „tökéletesen megbízhatók”.

A Save a Child’s Heart 1995. évi megalapítása óta több mint 6.000 családnak nyújtott segítséget. A program keretében a gyermekek szüleikkel 65, főleg fejlődő országból érkeztek az operáció színhelyére, melyek közül számosan nem tartanak fönn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Mabchuch betegségét két hónapos korában diagnosztizálták. Anyja, Maha, vírusos fertőzéssel vitte a háziorvoshoz, aki elzáródást állapított meg a csecsemő egyik koronaerében.

„Kezdettől fogva tudtuk, hogy Amirt meg kell műteni” – mondta anyja.

A fiú nem élvezhette a gondtalan gyermekkor örömeit. Nem futkározhatott, hosszabb sétákat sem tehetett, semmi olyat nem engedélyeztek számára, ami megterhelte volna a szívet. Állandó orvosi felügyelet alatt állt.

Amikor a család egy felülvizsgálat során megtudta, hogy lehetőség van a fiút megműteni Izraelben, nagyon megörültek. A Save a Child’s Heart szervezet segítségükre volt az izraeli beutazásban, miközben ők a gázai hatóságoknál kérvényezték a kiutazást.

Az életmentő sebészeti beavatkozások a pandémia ideje alatt sem álltak le, bár az orvosi kezelést igénylő beutazók száma erősen csökkent, a COVID-19 elleni korlátozó intézkedések miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a járványt megelőző évben a mintegy 24.000 gázai igénylő harmadát végül nem fogadták.

A bírálók szerint a gázai elégtelen orvosi ellátásért Hamász 2007. évi hatalomátvétele óta tartó izraeli és egyiptomi blokád a felelős.

Izrael viszont azt válaszolja, hogy a szigorításokat azért léptették életbe, hogy megakadályozzák fegyverek és (terroralagutak építésére is használható) építőanyagok behozatalát a Hamász részéről, de gyógyszerek és humanitárius segélyt képező cikkek behozatala megengedett. Kritikusok szerint a szállítmányok átvilágítási ideje lassítja az ellátást és hiányokat okoz.

Amir operációja bonyolult volt, és olyan modern berendezéseket igényelt, amelyek Gázában nincsenek. Az operációt vezető Hagi Dekel szerint a beavatkozás sikeres volt.

„A cél a bal kamrában lévő akadály eltávolítása volt. Ha ez nem történik meg, a billentyű megsérülhet, és a legrosszabb esetben ez halált okozhat… Az aorta billentyű felnyitását követően a sűrű szövetet sikeresen eltávolítottuk” – mondta az orvos.

Tamar Shapira, a Save a Child’s Heart igazgató-helyettese azt nyilatkozta, hogy az NGO tevékenysége immár húsz éve nem csupán életeket ment, de az izraeliek és palesztinok közötti megbékélést is segíti.

A Mabchuch-család mély háláját fejezte ki az Amirnak nyújtott izraeli segítségért.

Amir édesanyja még az operációt megelőzően nyilatkozott: „Tudom, hogy Gáza és Izrael között állandó a feszültség, de ez mit sem változtat gyermekem történetén. Bízom az izraeli doktorokban, és biztos vagyok, hogy megmentik a fiam életét.”

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]