Izraeli műholdas cég: tovább váratják a magyar vevőjelöltet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli hírközlési miniszter egyelőre nem engedélyezi a Spacecom műholdas cég eladását a magyar 4iG cégnek. A miniszter tájékoztatása szerint azért vonakodnak igent mondani, mert szerintük Orbán Viktor magyar miniszterelnök szoros kapcsolatban áll a 4iG-vel.

Yoaz Hendel

A Jerusalem Post szerint az izraeli hírközlési minisztérium eddig nem engedélyezte az izraeli távközlési műholdakat üzemeltető Spacecom vállalat eladását a 4iG számára. Biztonsági aggályaik vannak, mivel úgy látják, hogy a magyar miniszterelnöknek túl szoros a kapcsolata a 4iG-vel.

Yoaz Hendel, kommunikációs azért nem hagyta jóvá az üzletet, mert azt a Sin Bet-nek – Izraeli Biztonsági Szolgálatának – a vezetője problémásnak tartotta. Szerintük így egy külföldi fél ellenőrizné az Amos kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak. További aggodalomra ad okot szerintük, hogy a 4iG fő részvényesei szoros kapcsolatot ápolnak Orbán Viktorral. Erről a Jerusalem Postnak számolt be több, az ügyet ismerő forrás.

A források szerint ezek a kapcsolatok az Egyesült Államokat is aggasztják. Washington már többször felszólalt a magyar miniszterelnök szólásszabadságot korlátozó lépései miatt. Az amerikai kormány nem szeretné, ha a magyar miniszterelnök olyan stratégiai kommunikációs csatornák felett gyakorolna ellenőrzést, mint az Amos műholdak. Ám mindez nem zárja ki, hogy a Spacecom részvényeit külföldi érdeklődők vegyék meg.

Egy magyar kormánytisztviselő tagadta, hogy a kormánynak bármi köze is lenne az üzlethez, mondván, hogy ez pusztán egy üzleti kérdés, és a magyar állam nem érdekelt ebben a kérdésben.

A Spacecom és a 4iG tervezett üzletet 2021 júniusában jelentették be nyilvánosan. A Spacecom közgyűlése tavaly decemberben engedélyezte részvényei 51 százalékának eladását a magyar cég számára, amely közel 30 éve használja az Amos műholdakat. A Spacecom tájékoztatást kért Hendel minisztertől, amikor decemberben minisztériumi szinten nem hagyták jóvá az eladást.

Hendel miniszter tavaly hasonlóan járt el a Cellcommal – Izrael második legnagyobb távközlési vállalatával – amikor a hongkongi székhelyű Hutchison cég többségi részesedést szeretett volna vásárolni. Hivatalosan nem utasították el az ajánlatot, de a biztonsági aggályok és az amerikai nyomás miatt nem engedélyezték az ügyletet. A Hutchison vállalat végül először hivatalosan visszavonta az ajánlatot, majd később egy izraeli cégcsoport megvásárolta a Cellcom részvényeit.

A Spacecom-ot nehezebben lehet majd eladni, mert két legnagyobb ügyfele közül az egyik az izraeli kormány – amely 2020-ban bevételeinek egyharmadát biztosította – illetve a Yes, egy műholdas televíziós társaság, amelytől a bevételeinek egynegyede származott. A következő években azonban várhatóan mindkettőt elveszíti a vállalat, mert a Yes átvonul az internetre, az izraeli kormány pedig új műholdat készül használni.

jpost.com – Szabó Gyula

Címkék:4iG, AMOS műholdak, Izrael, Spacecom

[popup][/popup]