Izraeli minisztérium fiktív bevándorlói az alija előmozdításáért

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A bevándorlás támogatásáért és segítéséért felelős hivatalban sikertörténeteket fabrikáltak – fiktív neveket és fényképeket felhasználva.

A minisztérium által felhasznált fotók (A Times Of Israel montázsa)

Egészen most csütörtökig, az izraeli Bevándorlási Minisztérium twitter-oldala tele volt derűsen mosolygó alijázókkal, akik arról beszéltek, milyen sikeresen illeszkedtek be az izraeli társadalomba – minden nehézség ellenére. Nem is lenne ezzel semmi gond, csakhogy a felhasznált fotók, az állítólagos alijázók és az idézetek – hamisítványok. A közösségi oldalon szereplő bevándorlók kitalált személyek. A The Times of Israel cikke nyomán a tartalmat mostanra eltávolították.

A minisztériumnak – a hivatalos költségvetési adatok szerint – 500.000 sékel (141.000 USD) áll rendelkezésére „a bevándorlás és beilleszkedés elősegítésére”. A közösségi média kampányt nyilván ebből fedezték.

Az év elejétől legalább 10 fényképet töltöttek fel a Facebook és Twitter oldalukra, amelyeken alijázók beszéltek élményeikről, az Aliya Story hashtaget használva. Mint kiderült, az összes a fotós és szövegíró Lior Golbary szerzeménye, aki magáról így vallott: „Jöttem, hogy valóra váltsam a zsidó álmot! Az alijázásnak, katonai szolgálatnak és életemnek a Lillybloomon (Lilienblum utcában Tel Avivban) köszönhetem, hogy ma az vagyok, aki. Izrael a hazám, és örökre az is marad.”

Az egyetlen probléma, hogy Golbary nem alijázott, hanem Izraelben született és az ország központjában nőtt föl. Többek között a nem létező chicagói Tanya Lipworth is fölkerült a minisztérium twitterére: „Zsidó családban nevelkedtem, zsidó iskolába jártam, de sohasem gondoltam volna, hogy a cionista álom valóra válhat. Egy éves izraeli tartózkodást követően döntöttem úgy, hogy alijázok.”

Propaganda-szakértők szerint a jelenlegi média átláthatóság mellett kitalált nevek és idézetek alkalmazása már nem számít bevett gyakorlatnak. Jason Pearlman, aki Reuven Rivlin elnök és Naftali Bennett, korábbi diaszpóra ügyi miniszter szóvivője volt, a The Times of Israelnek nyilatkozta:

„Amennyiben ez valóban a minisztérium platformja, és a fotók és nevek kitalációk, hallatlan dologgal állunk szemben. Mostanság, amikor Izrael hitelességét folyamatosan megkérdőjelezik a közösségi médiában, az emberek átverése teljes idiotizmusról tanúskodik. Sokan vagyunk, akik nehéz lépésre szánták el magukat, és újra kezdtük Izraelben. De vannak olyanok is, akik elszakadtak családjuktól, akik számára a beilleszkedés napi nehézségekbe ütközik.” – Pearlman Angliából vándorolt Izraelbe.

David Aaronson – aki bevándorlóból lett Danny Ayalon, Izrael USA nagykövetének munkatársa – a twitteren viccesen jegyezte meg: úgy látszik, a minisztérium képtelen volt nyilatkozókat találni. „Az alijával járó súlyosan bürokratikus eljárások után ki az a bevándorló, aki szívesen reklámozná őket?”

A The Times of Israel cikkét követően a minisztérium szóvivője arról beszélt, hogy az év elejétől több mint 28.000-en alijáztak a világ minden tájáról, ami növekedést jelent a múlt évhez képest.

„Köszönjük a cikket. Az ügyet kivizsgálva valószínűsíthető, hogy külső ember hibájáról van szó, akit a minisztérum idegen nyelvű Facebook oldalának gondozásával bíztak meg. Az információ nyomán a képeket levették, az illetőtől az illetékes munkatársak pedig elvárják, hogy tisztázza magát” – mondta a szóvivő.

A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]