Izraeli kibertámadás okozta a teheráni robbanást?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hatalmas robbanás péntek hajnalban következett be az iráni fővárostól keletre fekvő Khojir katonai támaszponton, ahol egy fegyvergyár működik – írta a Wall Street Journal. Korábban ugyanitt nukleáris fegyverek fejlesztésével foglalkoztak.

Theodore Karasik, a Gulf State Analytics amerikai agytröszt főmunkatársa a hét végén így nyilatkozott az esetről: „Bár katonai és hadiipari balesetek előfordulnak Iránban, a szakértők most egyetértenek abban, hogy ezúttal Izrael kibercsapásáról van szó.

Az Irán és Izrael közötti kiberháború nem új keletű. Áprilisban Irán intézett kibertámadást az izraeli vízellátási rendszer ellen, majd az ellencsapás fontos iráni kikötőt bénított meg rövidebb időre. A robbanás időzítése nem mellékes, mert Irán az utóbbi időben agresszív magatartást mutat a régióban. A következő hónapokban a feszültség erősödése várható, és a „fogat fogért” stílusú hadviselés a biztonság romlásához vezethet. A Khojir incidens a Stuxnet vírus tíz évvel ezelőtti telepítésének folytatásaként értelmezhető, amely az iráni hadiipari létesítmények ellen irányult.

Az iráni védelmi minisztérium szerint ipari gáztartály robbant föl Parchin polgári településen. A kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy a robbanás emberáldozatot nem követelt.

Algemeiner

Címkék:hadiüzem, Izrael, kibertámadás, robbanás, Teherán

[popup][/popup]