Izraeli igazságügyi reform – közel a kompromisszum?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy új javaslat, amelyet állítólag a koalíció tagjai támogatnak, azt irányozza elő, hogy a felülbírálati záradékot a Knesszet 65 tagjának többségével fogadják el; változtatásokat javasol a bírókat választó bizottságban és erősebben védi az alaptörvényeket.

A Kneszet ülése

Az ynetnews tudósítása szerint új javaslatot terjesztettek Issac Herzog elnök elé az igazságügyi átalakítás körüli válság megszüntetésére. Szakértők szerint jelentős esélye van arra, hogy a koalíció ezt elfogadja.

A javaslat szerzője Daniel Friedman volt igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság éles kritikusa és a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi vezetője, valamint mások.

Az 12-es tévécsatorna politikai tudósítója által nyilvánosságra hozott kompromisszumos javaslat szerint a Knesszet csak 65 fős többséggel bírálhatná felül a Legfelsőbb Bíróság döntéseit.

A javaslat szerint továbbá az alaptörvények elfogadásához négy olvasatra lesz szükség a Knesszetben és legalább 61 szavazatnyi többségre.

Amennyiben egy alaptörvényt 70 szavazatnál kisebb többséggel fogadnának el, vagy ha a törvény módosítani kívánja az izraeli választási rendszert, akkor a törvény negyedik olvasatban történő megszavazására csak új választások után kerülne sor.

A meglévő alaptörvényeket, köztük Az emberi méltóságról és szabadságról szóló alaptörvényt, amelyet 1992-ben fogadtak el, a jelenlegi parlamentben három olvasatban, 70 szavazatnyi többséggel ratifikálnák. További módosítás csak a fent leírt feltételek mellett lenne lehetséges.

A rendes törvényeket a Legfelsőbb Bíróság akkor változtathatná meg, ha a 15 fős bírói testületből legalább 11 tag támogatná ezt.

A Knesszet a Legfelsőbb Bíróság által felülbírált vagy módosított törvényeket csak 65 Knesszet-tag támogatásával tárgyalhatná újra. 61 szavazatnyi többség esetén a törvények nem lépnének hatályba az új parlament megválasztásáig, és csak öt év múlva lehetne bírósági felülvizsgálatra bocsátani őket.

Ynetnews

Címkék:Izraeli jogi reform, Kneszet, Legfelsőbb Bíróság

[popup][/popup]