Izraeli high-tech: rekordmennyiségű tőkebefektetés 2021-ben

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

A Future Meat Technologies cég üzeme Rehovotban

Az izraeli csúcstechnológiai ipar ismét pénzügyi rekordokat döntött! 2021-ben 773 vállalkozás 25,6 milliárd dollárt mozgósított, ami több mint kétszerese a 2020-ban a vállalkozásokba bevont 10.3 milliárd dolláros összegnek.

Ez az IVC Research Center és a Meitar ügyvédi iroda e héten közzétett jelentéséből derült ki, amiről a NoCamels hírportál számolt be.

A mostani siker a 100 millió dollár feletti ügyletek nagy számának volt köszönhető, amelyek a 2021-es teljes keret 55 százalékát tették ki.

A kiemelt üzletek olyan ágazatokat érintettek, mint a kiberbiztonság, a pénzügyi technológia (fintech) és az élelmiszertechnológia (foodtech). A Claroty izraeli kiberbiztonsági cég a múlt hónapban 400 millió dollárt vonzott be, míg a Future Meat élelmiszer-technológiai cég 347 millió dollárt mozgósított sikerrel a húsalternatívákat előállító technológiákhoz, ami állítólag az eddigi valaha volt legnagyobb finanszírozás ügylet volt tisztán hús feldolgozó cég számára.

Marianna Shapira, az IVC vezető elemzője azt is megjegyezte, hogy 2021-ben “különösen sok olyan vállalat volt, amelyik az év során több alkalommal is sikeresen mozgósította a befektetőket. Ilyen vállalat összesen 65 volt, szemben a 2020-as negyven, illetve 2019-es 25 vállalattal.”

A jelentés szerint az összes ügylet 10 százaléka volt 100 millió dollár feletti 2021-ben, míg ez az arány az elmúlt két évben 3 és 4 százalék között mozgott. Ez azt jelenti, hogy a kiemelten nagy ügyletek az idén felvett teljes összeg 55 százalékát gyűjtötték be.

A negyedik negyedévben az izraeli startupok 206 befektetési tranzakciót hajtottak végre összesen 8,06 milliárd dollár értékben, töretlenül folytatva az első negyedévtől az emelkedő tendenciát.

Az IVC kutatási és technológiai igazgatója, Shmulik Shelach a NoCamels-nek elmondta, hogy bár szerinte a trend csökkeni fog a jelenlegi globális gazdasági környezet miatt, de az izraeli technológiai és innovációs vállalatok továbbra is meggyőzők lehetnek a kockázati tőkebefektetők számára.

“2022 felé haladva a jegybanki kamatlábak magasabbak lehetnek: Izraelben, az Egyesült Államokban és Európa szerte is. De a magántulajdonban lévő, jó hírű, eredeti technológiával és növekedési potenciállal bíró vállalatok még mindig tudnak újat nyújtani a befektetőknek. Más befektetési lehetőségek vonzóak lehetnek, de összességében ezek az izraeli vállalatok még mindig kecsegtetőek lesznek” – magyarázta Shmulik Shelach.

“2021-ben rekordmennyiségű tőkebefektetést regisztráltak az izraeli high-tech piacon” – mondta Guy Holzman, az IVC vezérigazgatója. „Tőzsdére lépések szempontjából is rendkívüli év volt az elmúlt esztendő” – áll az IVC jelentésében.

Az amerikai tőzsdére lépés szempontjából, Mike Rimon, a Meitar Ügyvédi Iroda partnere 2021-et rendkívüli évnek vélte az izraeli cégek számára. Azok után, hogy évekig nagyon kevés izraeli cég lépett tőzsdére az Egyesült Államokban, idén 23 izraeli cég jegyezte be értékpapírjait az USA tőzsdepiacán. Feltételezzük, hogy 2022-ben az USA-ban tőzsdére lépő izraeli vállalatok száma alacsonyabb lesz, de kétségtelen, hogy a korábbiakkal ellentétben a tőzsdei bevezetés sok izraeli vállalat számára nagyon is releváns kibontakozási alternatívává vált”.

Nocamels.com – Szabó Gyula

Címkék:hlgh tech, kockázati tőke

[popup][/popup]