Izraeli harci gépek Németország felett

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika

Első alkalommal hajt végre közös hadgyakorlatot az izraeli és a német légierő Németországban, Blue Wings 2020 fedőnéven.

Forrás: iaf.il

Az izraeli gépeket hétfőre várják a kéthetes manőverre. Az első héten kizárólag a két ország légierje fog közös gyakorló repüléseket végrehajtani, a második héten más partnerországot is bevonnak. A két nemzet pilótái már több éve repülnek együtt. Legutóbb tavaly végeztek közös légvédelmi gyakorlatokat Izraelben.

Tiszteletük jeleként kedden egy közös kötelék fog elrepülni az 1972-es müncheni olimpia túszdrámájának színhelye, a fürstenfeldbrücki katonai repülőtér felett. (Mint emlékezetes, a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet az izraeli delegáció tizenegy sportolóját túszul ejtette, hogy ezzel kényszerítse ki bebörtönzött társaik szabadon engedését. A rendőrség kudarcba fulladt kiszabadítási akciója során az összes túsz életét vesztette, meghalt egy rendőr és lelőttek öt terroristát.) A formáció érinteni fogja a Münchenhez közeli Dachau légterét is.

A későbbiekben egy német-izraeli katonai delegáció ellátogat a dachaui koncentrációs táborba, ahol koszorúzással emlékeznek meg a Holokausztról és a náci-rezsim többi áldozatáról.

“A Holokauszt során elkövetett emberiség elleni bűncselekmények után ma a barátságunk megindító jele, hogy történelmünk során most először repülünk karöltve az izraeli légierővel. A német történelem legsötétebb fejezete ma az antiszemitizmus és következményei elleni küzdelemre kötelez minket” – jelentette ki Ingo Gerhartz, a német légierő altábornagya a Spiegel Online hírportálon.

[popup][/popup]