Izraeli celebek internetes össztűz alatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Számos Izrael ellenes szervezet gyalázkodó kommentekkel vette ostrom alá izraeli celebek és influenszerek közösségi média fiókjait.

Gal Gadot

Ilyen a modern bombatámadás. A Falak Őrzői hadműveletre válaszul az izraeli hírességek és véleményformálók Instagram fiókjait és a közösségi médiát elárasztották az Izrael bojkottjára buzdító üzenetek.

Ugyancsak megsokasodtak az eseményeket és az izraeli hadsereg tevékenységét hamis fényben föltüntető hírek.

Az Izraelben és másutt a világban élő hírességek között van Gal Gadot, Bar Rafaeli, Esti Ginzburg, Noa Tishby, Lee Levi, Noga Erez és Idan Amedi. Az Izrael ellenes szervezetek a celebek és influenszerek közösségi oldalaira visszataszító kommenteket zúdítottak.

Aviv Lusky, az izraeli művészek digitális szolgáltatásaival foglalkozó Digistage alapító vezérigazgatója arról beszélt, hogy ez az eddigi legélesebb helyzet, ami az Izrael ellenes válaszokat illeti. „A palesztin oldal hashtag támogatóinak száma sok millióval haladja meg a mienkét. Sikert arattak a tudatháborúban, és a legnagyobb baj, hogy celebeket használtak föl céljaik megvalósításához.”

 

Mit gondol, kik állnak a kampány mögött?

Izrael művész társadalmának 70%-ával állok kapcsolatban, és elmondhatom, hogy igen jól szervezett támadásokról van szó. Az elkövetőket nehéz azonosítani, de általában egyetemista diákok az arab világban, akik az általuk kiválasztott hírességeket veszik célba. A támadók egy része megkísérli feltörni az illetők Facebook és Instagram fiókját hamis hibaüzenetekkel. A második verzió, hogy kommenteket és válaszokat küldenek. Erez, Amedi, Yuval Dayan, Amir Dadon, Natan Goshen és mások fiókjai tele vannak angol és arab nyelvű Izrael ellenes kommentekkel, amelyek megsokasodnak, amikor a hadsereg hadműveleteket végez. Az üzenetek többsége csupán emoji, pl. palesztin zászlók. A posztok 20–30%-uk arab nyelvű.

Hogyan kezelik mindezt? Válaszolnak vagy egyszerűen törlik a kommenteket?

“Arra az egyhangú következtetésre jutottunk, hogy egyszerűen nem veszünk róluk tudomást. Képtelenség több százezer üzenetet kezelni. Sokszor ez a két tábor közötti csatározás lényege. Minthogy túl sok a negatív komment, gondoskodunk róla, hogy legyen megfelelő számú pozitív válasz is. Nem fogadhatjuk ölbe tett kézzel, hogy a média hemzsegjen az Izrael ellenes retorikától.”

Elazar Lev-On, az Ariel Egyetem professzora szerint „az emberek, és különösen a celebek élete egyre inkább a közösségi média körül forog; egyre újabb platformok jelennek meg, és szinte nincsen olyan híresség, akinek ne lenne legalább egy fiókja, amit naponta látogat. Az utóbbi időben különösen válságok idején hangoztatják véleményüket. Többen vannak a palesztinok mellett, ezért a média is ezekkel van tele. Már csak azért is, mert a világban több arab és moszlim él, mint zsidó. Az Izraellel rokonszenvezők ezerszer is megfontolják, hogy nyilvánosan hangot adjanak véleményüknek.”

Jerusalem Post – Bassa László

[popup][/popup]