Izrael visszatartja az adóbevételt, amiből a Palesztin Hatóság terroristák családját segélyezi

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Izrael visszatart a palesztinok számára beszedett adóbevételekből 610 millió sékelt (mintegy 70 milliárd forint), amennyivel a Palesztin Hatóság (PH) a terroristák családjait segélyezi – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Lapid izraeli miniszterelnök

Az izraeli biztonsági kabinet vasárnapi ülésén döntött a terroristák segélyére szánt összeg levonásáról. Ezt a lépést a kormány számára egy 2018-ban elfogadott törvény írja elő, amely nem biztosít mérlegelési jogot. A védelmi minisztériumnak át kell adnia a szükséges információkat – vagyis a PH terroristáknak és családtagjaiknak fizetett segélyeinek összegét – a biztonsági kabinetnek, és az adóbevételekből évente be kell fagyasztani ezt a pénzt. A teljes összeget 12 részletben, havonta vonják le az izraeli hatóságok.

A kabinet ülésén csak a baloldali liberális Merec párt élén álló Nicán Horovic egészségügyi miniszter tartózkodott a szavazástól, a szociáldemokrata Munkapártot vezető Merav Michaeli közlekedési miniszter viszont igennel szavazott.

Horovic rámutatott a Palesztin Hatósággal folytatott biztonsági és polgári együttműködés fontosságára, melyet megnehezít a levonás, noha az elmúlt évek befagyasztott pénzeinek nagy részét kölcsön formájában átadták végül a PH-nak.

Michaeli azt javasolta, hogy kezdjenek politikai párbeszédet a palesztinokkal, mert szerinte van hajlandóság a PH-nál abbahagyni a terroristák és családjaik fizetését, de Naftali Bennett ellenezte ezt a dialógust, mert szerinte nincs miről beszélni: a PH-nak abba kell hagynia a terroristák segélyezését.

A PH alapítványokon keresztül folyósít bevételeiből pénzeket a terrortámadások elkövetéséért izraeli börtönökben lévő palesztinoknak, valamint az izraeliek megtámadása közben megölt palesztinok családjainak. Ezt az alapot a palesztinok “mártíralapnak” nevezik – emlékeztetett a The Jerusalem Post című újság honlapja.

A hosszabb börtönbüntetéssel sújtott palesztinok magasabb havi segélyben részesülnek, így minél súlyosabb bűncselekményt követtek el izraeliek ellen, annál több pénzt fizet nekik a PH.

Az 1993-as Oslói Megállapodások alapján Izrael szedi be az áfát és a vámokat a Palesztin Hatóság területére irányuló import után, amely izraeli ellenőrzőpontokon megy keresztül. Ez jelenti a PH legnagyobb bevételi forrását, de Izrael emellett jövedelemadót és egészségbiztosítási alapokat is beszed számukra az izraelieknek dolgozó palesztinok után. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]