Izrael: vesztegetési vád a főrabbinátus kósersági felelőse ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

A rabbi a vád szerint pénzt fogadott el azért, hogy ügyfelei a kósersági  ellenőrzési alól kibújhassanak.

 

képünk illusztráció

A közszolgálati KAN tévécsatorna decemberben adta hírül, hogy a rendőrség olyan videók birtokában van, amelyeken Yitzhak Cohen Arazi rabbi, a főrabbinátus kósersági osztályának vezetője, – az egyedüli hatóságé, amely kósersági bizonyítványt állíthat ki import élelmiszerekre – bankjegyekkel teli borítékokat fogad el cserébe azért, hogy az ügyfele által behozott termékekre kósersági bizonyítványt állítsanak ki az engedélyeztetési eljárás megkerülésével.

A KAN hétfőn azt jelentette, hogy Cohen Arazi ellen a kenőpénz éveken át tartó elfogadása alapján emelnek vádat a bíróságon.

Az eredeti riport szerint az egyik videón az látható, amint a rabbi pénzzel tömött borítékot vesz át az importőrtől, majd a bankjegyeket számolja. A másik videón a kuncsaft a pénzt a rabbi ingzsebébe gyűri, majd azt kérdezi, küldheti-e a csekket a fia esküvője alkalmából. Később az importált termékek kósersági engedélyéről tárgyalnak.

Cohen Arazi állítólag azt magyarázta az egyik importőrnek, hogy a pénz a felesége által vezetett jótékonysági intézmény kapja, később azonban kiderült, hogy ilyen nem létezik.

Az egyik vesztegető ügyfél arról beszélt, hogy a vesztegetés nyolc éve kezdődött, és a rabbi alkalmanként 1.000–1.500 sékelt kapott tőle.

A vizsgálat során Cohen Arazi nem működött együtt a nyomozó hatóságokkal. Ügyvédje kitartott amellett, hogy a pénz közvetlenül az arra rászoruló családok kapták, és visszautasította a vesztegetés gyanúját.

A Ne’emanei Torah Va’Avodah vallásos cionista szervezet, amely a vallás közéleti szerepének megreformálásáért küzd, nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy a vádemelés is bizonyítja: „a főrabbinátus teljes monopóliuma kósersági ügyekben súlyos korrupcióhoz vezet, és árt az izraeliek által fogyasztott élelmiszerek kóserságának.”

Az NTA szerint a főrabbinátusnak csak az élelmiszeripart kellene szabályoznia, az ellenőrzést pedig független kósersági felügyelőknek kellene végezni.

A jpost.com cikke nyomán Bassa László

Címkék:izraeli főrabbinátus, kósersági felügyelet, vesztegetés

[popup][/popup]