Izrael ultra-ortodox, a diaszpóra liberális

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) elnöke Izrael Állam vezetőit sürgette, hogy vegyék komolyabban a diaszpóra zsidóságának gondjait.

Utóbbiak úgy érzik, hogy egyre nő a távolság a zsidó állam és a diszpóra zsidó közösségei között. Lauder főként azt hangsúlyozta, hogy Izrael a liberális és progresszív zsidó közösségeket idegeníti el, márpedig ezeket éppolyan komolyan kéne vennie, mint az ultraortodox közösségeket.

A kijevi zsidó fórum elnevezésű tanácskozáson Lauder az olyan nacionalista, populista pártok erősödésére is felhívta a figyelmet, amelyek jó kapcsolatokat ápolnak Izraellel, viszont a helyi zsidó közösségek kétkedve, sőt gyakran félelemmel tekintenek működésükre.

„Számos zsidó közösség, amelyet meglátogattam, növekvő távolságot érez Izraellel szemben”, mondta Lauder. Hozzátette, hogy sok diaszpórabeli közösség szekulárisabb és liberálisabb, mint az izraeli ortodoxia, ami a távolódás egyik oka.

„Ma a legtöbb zsidó közösség liberális, szekuláris vagy reform irányzatú, és Izraelt nem plurálisnak, hanem ultra-ortodoxnak látják, és ez a magukra hagyatottság érzését váltja ki belőlük”, mondta Lauder, s hozzátette, hogy a diaszpóra közösségei gyakran úgy érzik, Izrael nem törődik a problémáikkal.

Mindent meg kell tennünk a zsidó nép egységéért, mert a diaszpóra közösségei egyre fogynak, csak az ultra-ortodoxia erősödik, s akik nem ide tartoznak, magukra hagyva érzik magukat. Lauder az izraeli külügyminisztériumot bíztatta, hogy tegyen lépéseket ez ügyben. „Izrael nagyon keveset tesz a diaszpóra közösségeivel való kapcsolattartás érdekében”, így kritizálta a zsidó államot a ZSVK elnöke.

Forrás: http://jpost.newspaperdirect.com/

Címkék:diaszpóra, Izrael, liberalizmus, Ronald S. lauder, Ultraortodoxia

[popup][/popup]