Izrael: szexuális zaklatással vádolnak egy meleg aktivistát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A vizsgálatot az után indították Gal Uchovsky ellen, hogy két férfi állította: a népszerű tévés személyiség szexuálisan zaklatta őket az utóbbi évek során. Az LMBTQ jogok egyik legismertebb harcosaként ismert Uchovsky kijelentette:”sohasem akartam magamat másokra erőltetni”.

Gal Uchovsky (forrás: Youtube screenshot)

Az ügyről a Kan közszolgálati tévéadó tudósított hétfőn, a két férfi vallomását idézve.

Válaszul Uchovsky bocsánatot kért, és bejelentette lemondását az IGY (Israel Gay Youth) szervezet elnöki posztjáról, ami az LGBTQ fiatalok jogaiért küzdő civil szervezet Izraelben.

Uchovsky keddi Facebook bejegyzésében nem tagadta, hogy szexuális kapcsolatban állt az őt vádlókkal, de azt állította: „Sohasem próbáltam másokra erőltetni magam, és kész vagyok hazugságvizsgálat alá vetni magamat”, továbbá hangsúlyozta: „Soha nem akartam senkit megbántani… Amikor viselkedésem ellen kifogás merült föl, gyomrom összerándult. Súlyos személyes csalódást éreztem amiatt, hogy nem ismertem föl idejében, és főleg szorongást, mert a közösségen belüli barátaimat bántottam meg. Elnézést kérek azoktól, akikben kellemetlen érzést keltettem, zavart vagy csalódottságot okoztam.”

Az első följelentő az LGBTQ közösségből azt mondta, hogy Uchovsky másfél évvel ezelőtt egy előre megbeszélt találkozón olyan dolgokat művelt vele, amikről nem volt szó előzetes megállapodásukban. „Úgy beszélt velem, mint egy állat, vagy ötször próbált ledönteni, miközben – ellenkezésem dacára – ujjával igyekezett belém hatolni.”

A második panaszos arról beszélt, hogy egy évekkel ezelőtti munkatalálkozón Uchovsky egyszer csak ráugrott, és csókolgatni kezdte. Ő ellenállt, de a tévés megpróbált rámászni és az aktus végére is ért.

Az IGY Uchovsky nevében nyilatkozatot adott ki, amiben az áll, hogy az életét az LGBT közösségért áldozó tévés vállalja a felelősséget; éppen azért adta be lemondását, nehogy folt essen a szervezet becsületén. A lemondást elfogadták.

„Reméljük, hogy az esetet mielőbb kivizsgálják. Az utóbbi években a panaszt emelőknek nem kell félniük. Az LGBT közösségen belül is ez a helyzet, és nekünk is nyíltabbá kell válnunk az hasonló esetek kezelésében. Digitális forró vonalaink nyitottak, és instruktoraink készen állnak arra, hogy konzultáljanak az ilyen ügyekben. Teljes mértékben bizalmasan kezeljük, és azonnal kivizsgáljuk a panaszokat ” – zárult az IGY nyilatkozata.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Izrael, LMBTQ közösség, szexuális zaklatás

[popup][/popup]