Izrael részletes javaslatot terjesztett elő a túszalkuról, de ragaszkodik hozzá, hogy a végső cél a Hamasz felszámolása

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy nem lesz “tartós tűzszünet” Gázában, amíg a Hamász katonai és kormányzati képességeit nem semmisítik meg.

A túszokért tüntető hozzátartozók Jeruzsálemben

A – kivételes módon – szombaton, csak angol nyelven közzétett nyilatkozat azután látott napvilágot, hogy Joe Biden amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy Izrael háromlépcsős megállapodást javasolt a gázai tűzszünetre a Hamász túszok szabadon bocsátásáért cserébe. Biden felszólította a terrorcsoportot, hogy fogadja el azt, és sürgette az izraeli kormányt, hogy álljon mögé.

“Izrael feltételei a háború befejezéséhez nem változtak: a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése, az összes túsz kiszabadítása és annak biztosítása, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre” – mondta Netanjahu.

“Izrael továbbra is ragaszkodni fog e feltételek teljesítéséhez, mielőtt tartós tűzszünet lépne életbe. Az az elképzelés, hogy Izrael beleegyezik egy állandó tűzszünetbe, mielőtt ezek a feltételek teljesülnek, nem állja meg a helyét” – tette hozzá.

Netanjahu megjegyzései, úgy tűnik, egy lehetséges tűzszünet kereteire vonatkoznak, nem pedig mindenfajta tűzszünet elutasítására.

A Fehér Házban pénteken elmondott beszédében Biden arról beszélt, hogy a megállapodás első szakasza előtt teljes tűzszünetet kell elérni, majd a második szakaszban tárgyalásokat kell folytatni az “ellenségeskedések végleges beszüntetéséről”. A Hamász a háború befejezését követelte, mielőtt újra tárgyalásokat folytatna.

Biden a javaslatot Izraeltől származónak nevezte, és ismertette a háromfázisú megállapodás részleteit, különös hangsúlyt fektetve az első fázisra, egy hathetes tűzszünetre, amelyet meg lehetne hosszabbítani, ha a tárgyalások hosszabb ideig tartanának. Biden elárulta, hogy a megállapodást csütörtökön nyújtották be a Hamásznak Kataron keresztül, amely közvetítő szerepet tölt be a közel nyolc hónapja tartó háborút lezáró, április óta megrekedt tárgyalásokon.

Egy amerikai tisztviselő később azt mondta, hogy az izraeli javaslat egy rendkívül részletes, négy és fél oldalas dokumentum volt. A jelek szerint ezt a háborús kabinet – Netanjahu, Joav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz miniszter (volt vezérkari főnök) – jóváhagyta, de feltehetően még nem terjesztették a szélesebb körű biztonsági kabinet elé, amelynek Itamar Ben Gvir és Bezalel Smotrich szélsőséges miniszterek is tagjai – akiknek támogatásától függ a jelenlegi kormánykoalíció.

Közvetlenül a beszéd után Netanjahu kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írta, hogy “az izraeli kormány egységes abban a vágyban, hogy a lehető leghamarabb visszaadjuk túszainkat, és ennek a célnak az elérésén dolgozik”.

“Ezért a miniszterelnök felhatalmazta a tárgyalócsoportot, hogy terjesszen elő egy vázlatot e cél elérésére, miközben ragaszkodik ahhoz, hogy a háború nem ér véget, amíg nem érte el valamennyi célját, beleértve valamennyi túszunk visszatérését és a Hamász katonai és kormányzati képességeinek felszámolását” – olvasható a közleményben. “Az Izrael által javasolt vázlat… lehetővé teszi ezen elvek fenntartását”.

A miniszterelnök közleménye, amelyből kimaradt minden közvetlen utalás Biden beszédére, nem erősítette meg, hogy az amerikai elnök által felvázolt megállapodás megegyezik-e az Izrael által javasolttal.

Jair Lapid ellenzéki vezető szombaton sürgette Netanjahut, hogy vegye figyelembe Biden gázai tűzszünetre vonatkozó felhívását, és felajánlotta, hogy támogatja a kormányt a Knesszet többségének biztosításával, amennyiben szélsőjobboldali koalíciós partnerei csődöt mondanak.

ToI

[popup][/popup]