Izrael nem írta alá az ENSZ ujgurokkal kapcsolatos nyilatkozatát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

ENSZ tagállamok nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat a fölött, ahogyan Kína bánik a moszlim ujgur kisebbséggel.

A kínai hatóságok által őrizetbe vett ujgúrok (Fotó: twitter)

 

A Franciaország által beterjesztett nyilatkozatot 43 ország – köztük az USA –írta alá.

„Különösen aggasztónak tartjuk a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen kialakult helyzetet… Mértékadó jelentések szerint itt ’politikai átnevelő táborok’ hálózata működik, ahol már több mint egymillió embert tartottak őrizetben önkényesen” – áll a nyilatkozatban.

Az izraeli külügyminisztérium a Times of Israelnek ezt nyilatkozta:  „Izrael ujgurokkal kapcsolatos aggodalmát különböző diplomáciai csatornákon keresztül fejezi ki… Példa erre az Emberi Jogi Bizottság júniusban elfogadott Kanadai Nyilatkozatának támogatása. Álláspontunk az ügyben nem változott.”

Az ENSZ határozat fölhívja Kínát „a jogállamiság, valamint a nemzeti és nemzetközi jog által biztosított és Kína által vállalt emberi jogok teljes tiszteletben tartására”.

Júniusban, Izrael egyike volt annak a 41 országnak, amelyek felkérték Kínát, hogy biztosítson „azonnali, jelentős és korlátlan” lehetőséget független megfigyelők látogatására a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. A Walla News szerint Izrael ezen lépésére Joe Biden amerikai elnök nyomására került sor.

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:átnevelő tábor, Kína, ujgur kisebbség

[popup][/popup]