Izrael külügyminisztere:„Nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Magyarországon ma hivatalos látogatáson tartózkodó izraeli külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel való találkozója után megtekintette a Dohány utcai zsinagógát, majd megbeszélést folytatott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházában a magyar zsidó felekezetek képviselőivel.

Frölich Róbert országos főrabbi, Grósz Andor Mazsihisz elnök, Jiszrael Kac, Izrael Állam külügyminisztere és Mester Tamás BZSH elnök

Jiszráel Kac külügyminisztert dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke köszöntötte, aki elöljáróban bemutatta a legnagyobb magyar zsidó felekezet tevékenységét, majd kifejtette: „Magyarországon három zsidó felekezet működik, s habár vannak köztük nézeteltérések, amikor Izraelről és a zsidóságról van szó, akkor a nézetkülönbségeket azonnal félre tudjuk tenni”. Hozzátette: az összefogás bizonyítéka, hogy a Hamász október 7-i támadása után pár nappal a Dohány utcai zsinagógában istentiszteletet és szolidaritási rendezvényt tartottak az Izrael mellett való kiállás érdekében, amelyen megjelent a magyar államfő és a másik két zsidó felekezet vezetése is. Dr. Grósz Andor kitért arra: a Mazsihisz október 7-e után gyűjtést szervezett a Beeri Kibuc számára, az adományt a Szövetség elnöke személyesen adta át a kibuc képviselőinek Izraelben.

A megbeszélésen Jiszráel Kac kijelentette: örömmel hallja, hogy a magyar zsidó felekezetek október hetedike után összefogtak Izrael mellett, hiszen – mint fogalmazott – „nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása”. Ennek kapcsán kifejtette: az Európai Unióban Magyarország az egyetlen állam, amely következetesen kiáll Izrael mellett akár a másik 26 tagállam ellenében is.

A külügyminiszter hangsúlyozta: budapesti látogatásának fő apropója az volt, hogy Magyarország hamarosan átveszi az EU soros elnökségét, és ezzel kapcsolatban egyeztetések szükségesek annak érdekében, hogy a következő fél évben az ország és az Unió hogyan küzd majd az Izrael-ellenes törekvések ellen. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]