Izrael “kóserségi pecsétet” ad az antiszemitizmussal és holokauszttal játszó magyar és lengyel kormánynak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Deborah Lipstadt amerikai zsidó ügyvéd, holokausztkutató, aki sokéves bírósági és publicisztikai küzdelmet folytatott David Irving holokauszttagadóval szemben, ezúttal éles szavakkal fordult a magyar és a lengyel kormány antiszemitizmussal való játéka és történelempolitikája ellen.

Deborah Lipstadt (Fotó: Raphael Ahren /Times of Israel)

Lipstadt – a Times Of Israelnek adott interjújában – bírálta az izraeli kormányt, és személyesen Benjamin Netanjahu kormányfőt,  mert szövetségeseket keres a közép-európai kormányokban, és ezért elnézi nekik a vészkorszakkal kapcsolatos felelősségük elkenését vagy hárítását.

Nem érti – fogalmazott az atlantai Emory Egyetem modern zsidó történelem és holokauszt professzora -, hogy az antiszemitizmussal és a BDS-mozgalommal szembeni harca közepette hogy tolerálhatja az izraeli kormány, hogy “a lengyel kormány átírná az ország holokauszttal kapcsolatos történelmét”, és azt, hogy a magyar kormány “összefüggésbe hozható az antiszemitizmussal”.

Az izraeli politika “felemeli ezeket az országokat, és kósersági pecsétet nyom rájuk”.

Netanjahu budapesti látogatását és a magyar kormányfő dicséretét is felrója az izraeli kormányfőnek, mondván: “Orbán Viktort azért érik kritikák, mert antiszemita sztereotípiákkal játszik, és a nácikkal szövetséges Horthyt dicsőíti”.

“Persze az izraeli miniszterelnöknek országa polgárainak biztonsága az elsődleges. De keblére ölelni Orbánt ennyire fontos volna [Izrael biztonsága szempontjából]?” – tette fel Lipstadt a szónoki kérdést, aki élesen bírálta az interjúban a lengyel kormánnyal kapcsolatos megengedő izraeli politikát is.

[popup][/popup]