Izrael franciaországi “mentőakciót” tervez

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli kormány, várhatóan a közeljövőben, tervet fogad el több tízezer franciaországi zsidó Izraelbe hozatalára – három év leforgása alatt. Hasonló nagyságú alijára az etiópiai zsidókat kimentő Salamon és Mózes akciók óta nem volt példa.

Francia alija

Francia bevándorlók érkeznek Izraelbe  (Fotó: worldjewishcongress.org)

A Franciaországot elhagyó zsidók száma ma már elérte a tízezres nagyságrendet. Az ok nagyrészt az antiszemitizmus jelentős előretörése. A célállomások: London, Kanada és az USA. A 2013-ban kivándorolt francia zsidók közül mindössze 3.000 választotta új hazájának Izraelt.

Az izraeli kormány három kiemelt terület fejlesztését határozta el, a francia zsidók Izraelbe vonzása érdekében. Ezek a foglalkoztatás, a lakásépítés és a fejlett oktatás. A foglalkoztatási szférában a kormányzat az egészségügyi és adótanácsadói képesítés honosítására készül; a hadseregben olyan állásokat kínálnak majd, amik megfelelnek a francia olék szakmai hátterének; továbbá segítséget nyújtanak a vállalkozóknak ahhoz, hogy cégüket Izraelbe telepítsék.

A Taglit és Masa programokat, amelyek izraeli körutazás és munka keretében a zsidó azonosságtudat és szolidaritás erősítését célozzák, a francia zsidó fiatalok számára tovább bővítik. Döntöttek arról is, hogy számukra a legjobb iskolákban biztosítanak helyeket. A cél az, hogy az alijázók számát az előző évihez képest megkétszerezzékl: 6.000 zsidó 2014-ben, 12.000 2015-ben, és 24.000 2016-ban. A projekt költsége egyelőre nem ismeretes.

Francia

Párizsi utcakép (Fotó Serge Attal/Flash90)

Az akciót maga a Miniszterelnöki Hivatal kooordinálja. A fenti kedvező lehetőségek három évig lesznek elérhetőek a franciaországi zsidók számára. Az üzenet világos: „Addig gyertek Izraelbe, amíg érdemes, mert később nem tudunk majd hasonló feltételeket kínálni.”

 A Jewish Press nyomán: Bassa László

 

Címkék:alija, francia zsidók

[popup][/popup]