Izrael felkészül, hogy az orosz invázió esetén ukrán zsidók tízezreit evakuálják

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy vasárnap esti médiajelentés szerint az izraeli kormány felkészült arra, hogy egy lehetséges orosz invázió esetén ukrán zsidók tízezreit evakuálják.

Izraelbe érkező bevándorlók Ukrajnából egy 2019. februári képen. (Fotó: Noam Moshkowitz/International Fellowship of Christians and Jews)

A Haaretz tájékoztatása szerint vasárnap különböző kormányhivatalok és felelős intézmények, köztük a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügy valamint a Diaszpóraügyi Minisztérium illetve a Zsidó Ügynökség képviselői ültek le tárgyalni, hogy megvitassák a küszöbön álló ukrán-orosz háború esetén szükséges teendőket – írja az ujkelet.live.

A riport szerint mintegy 75 000 Kelet-Ukrajnában élő zsidó származásúegyén jogosult izraeli állampolgárságra, megjegyezve azt is, hogy Izraelnek mindig is megvoltak a különböző országokból, a zsidók tömeges evakuálását illető tervei vészhelyzet esetére, de az Ukrajnát érintő növekvő feszültség miatt frissítették a szükséges mentési akcióra vonatkozó lépéseket.

Az ukrán határnál növekvő feszültségre való tekintettel az Egyesült Államok külügyminisztériuma vasárnap közölte, miszerint utasította az ukrán fővárosban tartózkodó diplomatáinak családját, hogy hagyják el az országot „az orosz katonai akció folyamatos fenyegetése miatt”.

Ugyanakkor Washington engedélyezte nagykövetsége alkalmazottainak „önkéntes” távozását, felszólítva az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy „vegyék fontolóra az ország elhagyását kereskedelmi vagy más magán utazási lehetőségek használatával.”

Az amerikai Külügyminisztérium bejelentésére az Oroszország és a nyugati országok részéről az európai biztonságot fenyegető feszültség, Moszkva esetleges ukrajnai inváziója miatti aggodalmak közepette került sor. Oroszország több tízezer katonát valamint tankok, harci járművek, tüzérségi katonai eszközök és rakéták széles arzenálját sorakoztatta fel az Ukrajnával közös határvonalra.

Teljes cikk

[popup][/popup]