Izrael felhívására 31 ország bojkottálja a Durban IV. konferenciát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Harmincegy ország bojkottálja szerdán a 2001-es durbani Rasszizmus Elleni Világkonferencia 20. évfordulója alkalmából rendezett ENSZ-ülést – más néven Durban IV.-et  –, mivel aggódnak, hogy az ülés nyílt antiszemitizmusba fog fordulni, ahogy az a múltban történt.

Az első durbani konferenciát 2001. augusztus 31 és szeptember 8 között, néhány nappal a szeptember 11-i terrortámadások előtt tartották. A tanácskozást olyan durva Izrael-ellenes hang uralta, hogy az Egyesült Államok és Izrael tiltakozásul kivonult az ülésről. Tervbe vették egyebek között, hogy a záróközleménybe belefoglalják a cionizmus elítélését.

A következő, 2009-es konferencián az akkori iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád Izraelt támadó beszéde számos európai küldöttet késztetett kivonulásra.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan pénteken azt mondta, hogy rekordszámú, 31 ország marad távol az eseményről, ami több mint kétszerese a korábbi számnak.

“Az elmúlt hónapokban azért dolgoztam, hogy megértessem, a Durbani Konferencia alapvetően rothadt” – mondta hétfői tweetjében. – “Örülök, hogy ma már sokan megértik ezt.”

Az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Franciaország azon kulcsfontosságú országok közé tartozik, amelyek bojkottálni készülnek az idei találkozót.

támogatás
Pop up banner

Címkék:Durban, Durban IV.

[popup][/popup]