Izrael felhívására 31 ország bojkottálja a Durban IV. konferenciát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Harmincegy ország bojkottálja szerdán a 2001-es durbani Rasszizmus Elleni Világkonferencia 20. évfordulója alkalmából rendezett ENSZ-ülést – más néven Durban IV.-et  –, mivel aggódnak, hogy az ülés nyílt antiszemitizmusba fog fordulni, ahogy az a múltban történt.

Az első durbani konferenciát 2001. augusztus 31 és szeptember 8 között, néhány nappal a szeptember 11-i terrortámadások előtt tartották. A tanácskozást olyan durva Izrael-ellenes hang uralta, hogy az Egyesült Államok és Izrael tiltakozásul kivonult az ülésről. Tervbe vették egyebek között, hogy a záróközleménybe belefoglalják a cionizmus elítélését.

A következő, 2009-es konferencián az akkori iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád Izraelt támadó beszéde számos európai küldöttet késztetett kivonulásra.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan pénteken azt mondta, hogy rekordszámú, 31 ország marad távol az eseményről, ami több mint kétszerese a korábbi számnak.

“Az elmúlt hónapokban azért dolgoztam, hogy megértessem, a Durbani Konferencia alapvetően rothadt” – mondta hétfői tweetjében. – “Örülök, hogy ma már sokan megértik ezt.”

Az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Franciaország azon kulcsfontosságú országok közé tartozik, amelyek bojkottálni készülnek az idei találkozót.

Címkék:Durban, Durban IV.

[popup][/popup]