Izrael ellenségei gyengének látják az országot, a belső megosztottság miatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hadsereg egy magasrangú beosztottja arra figyelmeztet, hogy az ellenség támadásokat tervez “arra a feltételezésre alapozva, hogy Izrael megbénult”. A szakember figyelmeztet: a törvénykezés erőltetése “kárt okoz a hadsereg kompetenciájának”.

Képünk illusztráció (Forrás: IDF)

“Ellenségeink gyengének és korlátozottnak látják Izrael válaszadó képességét, különösen a nemzetközi támogatás gyengülésének fényében” – mondta a tisztviselő újságíróknak névtelensége megőrzése mellett.

“Az ország belső helyzete központi elemmé vált, a térség minden tényezője úgy látja, hogy Izrael súlyos válságban van, ami szerintük Izrael összeomlásához vezethet. Felismerik a lehetőséget. Kár érte országunk elrettentő erejét, támadásokat terveznek ellenünk, arra a feltételezésükre alapozva, hogy Izrael megbénult” – mondta az illetékes.

A tisztviselő elmondta, hogy véleményét Herzi Halevi vezérkari főnök, Ronen Bar, a Shin Bet vezetője és David Barnea, a Moszad vezetője is osztja.

A tisztviselő szerint a hadsereg semmit nem vesztett erejéből, annak ellenére, hogy több száz tartalékos tiszt azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja az önkéntes szolgálatot a jogi átalakítás miatt. “De a jogalkotási folyamat folytatása megállapodás nélkül a védelmi kompetencia sérülését fogja eredményezni”.

A katonai tartalékosok százai csatlakoztak az elmúlt hetekben a keményvonalas koalíció jogi átalakítása ellen tiltakozó tüntetésekhez és kijelentették, hogy nem jelentkeznek szolgálatra, ha az átalakítást folytatják. A tiltakozó tartalékosok jelentős része ezt már meg is tette, ami tovább fokozza a kormányra nehezedő nyomást.

“Ez az állandó hadsereget is érinti. Már látjuk a repedést” – folytatta a tisztviselő, hozzátéve, hogy az IDF arra is felkészült, hogy a sorkatonák nem akarnak majd tiszti pályára lépni.

“A kár már most is látható, éppen ezért kell a törvénykezést leállítani” – mondta. “Van kár, mert egy egységnek kohézióra van szüksége, és ez a megosztottság ellentétes az IDF szellemiségével. Aki azt hiszi, hogy a jogszabályi vitát a hadseregen kívül lehet hagyni, az 40 évvel el van maradva. Vissza kell fognunk a jogi átalakítást, és figyelembe kell vennünk ezeket az információkat – mondta a tisztségviselő.

Times of Israel

[popup][/popup]