Izrael-ellenes tüntetés antifasiszta évfordulón

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Néha az antifasiszta jelkép vagy évforduló sem szent, sőt, éppen jó alkalom az Izrael-ellenes megmozdulásra.

Amszterdam: Izrael-ellenes tüntetés a náci áldozatok emlékművénél

Holland politikusok kérdése: Amszterdam városvezetése miért ad engedélyt antiszemita meg mozdulásokra a város főterén, az emlékmű tőszomszédságában?

Az amszterdami városi tanács két képviselője, a néppárti Marianne Poot és a kereszténydemokrata Diederik Boomsma kilenc kérdést fogalmazott meg, a Dam téren rendezett tüntetés kapcsán, ahol az Izrael-ellenes bojkott támogatására hívtak fel.

Az efféle, heti rendszerességgel ismétlődő akciók többnyire maroknyi résztvevőt vonzanak, ezúttal azonban főleg arab férfiakból és európai nőkből álló csoport csatlakozott a kezdeményezőkhöz, akik hangosanbeszélőn bömböltették az Ismo néven ismert rapper egyik dalát. Az antiszemita és homofób szövegeiről ismert zenész 2014-es dalában szerepel ez a mondat: „Jobban gyűlölöm a zsidókat, mint a nácikat”. Ezúttal a “Free Palestine,” c. számot játszották le tőle, ami egy öngyilkos merénylőről szól.

„Csúcsforgalom Tel Avivban, a nő egy hatvan év körüli férfival száll föl a buszra, leül, lehunyja szemét és csak azt kívánja, hogy beteljesüljön a bosszú, és akkor felrobbantja magát.”

Az Israel Center for Information and Documentation on Israel a megmozdulásról szóló felvételt tett közzé honlapján. Később egy aktivista odament a JTA újságírójához, aki az eseményt filmezte, és azt mondta neki: „Rákot terjesztő zsidók, ti mint nép már nem is léteztek, nektek befellegzett”. Egy ír női aktivista ehhez annyit tett hozzá: „A kritika nem antiszemitizmus.”

A tüntetésen jelen volt Amin Abou Rashed, akit az izraeli és nyugati hírszerző szervek a Hamász ügynökeként tartanak számon. A Poot és Boosma által megfogalmazott kérdések között szerepel ez is: „Mi a városvezetés véleménye arról, hogy a tüntetésen olyanok is jelen voltak, akik az Európai Unió által terrorista szervezetnek minősített Hamász számára gyűjtenek adományokat?”

Times of Israel

 

London, Hyde park: zsidók meggyilkolásáról énekeltek a Kristályéjszaka évfordulóján

A brit Israel Advocacy Movement aktivistái szerda éjszaka megemlékezést szándékoztak tartani a londoni Hyde Park Cornernél, a Kristályéjszaka 80. évfordulóján.

A hely arról ismert, hogy ott mindenki szabadon hirdetheti véleményét a legkülönbözőbb témákban.

Az Izraeli zászlót bontó és mécseseket tartó aktivisták az arab országokban a Kristályéjszakával nagyjából egyidőben, ottani pogromokban elpusztított sok száz zsidóról kívántak megemlékezni. Joseph Cohen aktivista videófelvétele arról tanúskodik, hogy egyszer csak mintegy húszfőnyi arabul beszélő csoport jelent meg, „Palesztina” kiáltásokat hallattak és lökdösődni kezdtek. „Zsidók, emlékezzetek Haibarra, Mohamed serege visszatér!” – ordították.

Az Izrael ellenes körökben népszerű szlogen arra utal, hogy a 7. században az Arab-félszigeten lévő Haibar városában a muszlimok legyilkolták a zsidó lakosság nagy részét, a többieket pedig elkergették.

„Leordítottak minket, belénk fojtották a szót, nem tudtuk megtartani a megemlékezést” – foglalta össze Cohen a történteket.

Egy német asszony szerint, aki szemtanúja volt az eseménynek: „Először egy keresztény beszélt, és a hangulat barátságos volt. Utána egy muszlim következett, és a légkör még akkor is nagyjából barátságos volt, bár voltak bekiabálások. Amikor viszont a zsidók kibontották zászlóikat, egyszerre nagy tömeg jelent meg; szidalmazni kezdték azokat, akik halottaikról akartak megemlékezni. Azt hiszem, ezt nevezik antiszemitizmusnak.”

Times of Israel

 

Fordította: Bassa László

[popup][/popup]