Izrael: egységkormány létrehozásáról folyatott titkos tárgyalásokat Netanjahu és Herzog

Írta: Mika Klára - Rovat: Külpolitika, Politika

Netanjahu és Herzog titkos tárgyalások során egy közös kormányzásról szóló megállapodás-tervezetet is cseréltek. A felek azt remélték, hogy május vége előtt sikerül nyélbe ütni az alkut, de a tárgyalások megrekedtek, amikor Herzog ellen múlt hónapban vizsgálat indult.

xx

Fotó: Marc Israel és Moti Milrod

 

Herzog és Netanjahu hosszú hónapok óta értekeztek a Cionista Unió csatlakozásáról a kormánykoalícióhoz – egészen az ellenzéki vezető Jichak Herzog pénzügyeinek átvilágításának a bejelentéséig.

A tárgyalások az elmúlt pár hétben egyre intenzívebbé váltak. Mindkét fél szándéka az volt, hogy a Kneszet tavaszi szünete alatt megállapodásra jussanak és a nyári törvényhozás május végi ülésszakának kezdetekor hozakodjanak elő egy egységkormány tervezetével.

Bizonyos kérdésekben továbbra is fennmaradtak nézeteltérések: így a diplomácia területén, továbbá Herzog a Bajit Hajehudi koalícióból való kizárását követelte, amit Netanjahu elutasított. A tárgyalásokat berekesztették, miután bűnügyi vizsgálat indult a Cionista Unió vezetője ellen.

A megbeszélések során Herzogot Josszi Kucik képviselte, aki Ehud Barak elnökségének idején töltötte be a Miniszterelnöki Hivatal főigazgatói posztját 1999 és 2001 között. Herzog ekkortájt kabinettitkárként tevékenykedett.

Kucig, akit Herzog részéről a Netanjahu képviselőivel való titkos kapcsolatfelvétellel – köztük Jariv Levine kabinetminiszterrel – bíztak meg, jelenleg a Yashir biztosítási csoport elnöke és egy tanácsadó cég vezetője.

Az elmúlt hetekben egy várható koalíciós megállapodásról szóló előterjesztések kölcsönös átadására is sor került a felek között.

Herzog nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt: „Az elmúlt évben jó páran futották a köröket az egységhez vezető kapcsolatok előmozdításának érdekében, azonban nem értek el jelentős áttörést” – állítják Herzog szövetségesei.

A Haaretz cikke alapján.

12974345_1162420207109501_8614729860457268173_n 

 

 

 

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Cionista Unió, Herzog, Izrael

[popup][/popup]